Boktips: ”Buddenbrooks” en skönlitterär bok där företagande och dess villkor står i centrum
2020-04-23Äntligen har jag fått möjlighet att tipsa om världens bästa bok till en lite större skara personer än den närmaste familj- och vänkretsen, som jag misstänker börjar tröttna på mina tips. Jag pratar så klart om Thomas Manns debutroman ”Buddenbrooks” som publicerades 1901 och som var en stor orsak till att Mann fick Nobelpriset i litteratur 1929.
Varför vill jag tipsa om en skönlitterär bok? Som alla klassiker är det möjlighet att läsa boken på många olika sätt. Som tjänsteforskare läser jag den som en varning om vad som kan hända om företag inte (tjänste)innoverar.
Författaren Thomas Manns föddes 1875 i Lübeck i Tyskland där han växte upp i en välbeställd köpmannafamilj. När han var 14 år dog hans far och i samband med detta såldes familjens företag. Mann räknas till en av 1900-tales största tyskspråkiga författare. Han dog 1955.
I boken får man följa en familj, som liknar Manns egen, över fyra generationer i en mindre stad, som liknar Lübeck. De första femtio sidorna inleds med beskrivningen av en festmiddag där familjen Buddenbrooks firar att de förvärvat ett nytt pampigt hus. Läsaren förstår att familjen tillhör det översta skiktet i den välmående staden tack vare att familjeöverhuvudet Johan Buddenbrook lyckats utveckla det lilla familjeföretaget till ett av de främsta handelsföretagen i staden. Allt eftersom tiden går får familjen allt mer inflytande i den lilla staden. Exempelvis blir Johans son, Thomas Buddenbrook stadens senator, en sorts borgmästare, vilket är en stor framgång för familjen.
Samtidigt blir det allt tydligare att Thomas lyckas allt sämre med att förvalta affärsarvet efter Johan. Gamla affärsrecept fungerar allt sämre. Det görs felsatsningar eller inga satsningar alls. Den innovations- och framåtanda som kännetecknade Johan Buddenbrooks framgångsrika sätt att driva familjeföretaget förbyts mot en konserverande och grubblande hållning. Familjemedlemmarna blir samtidigt mer upptagna vid yttre statusmarkörer och att leva i enlighet med konventioner än att utveckla företaget på bästa sätt. Framgången har sitt pris. Saken blir inte bättre av att konflikter, förbjuden kärlek och sjukdom drabbar familjen.
Boken är något så ovanligt som en roman där företagande och företagandets villkor står i centrum. Den kan läsas som en bok som handlar om vilken betydelse innovation har – framför allt hur förödande det kan vara för ett företag att sakna innovationskraft. Men det är också en bok om hur tätt sammanvävda sociala och ekonomiska relationer är i varandra. Den visar hur nätverk både kan möjliggöra men också hindra förmågan att göra saker annorlunda. Men kanske är ”Buddenbrooks” främst en språklig uppvisning. Få författare skriver så bra som Mann. Vill man lära sig att skriva bra är ”Buddenbrooks” en instruktionsbok så god som någon.
Per Skålèn
professor i företagsekonomi