Boktips: Ett perspektiv på komplexa system och drivkrafter bakom tillväxt, utveckling och innovationer
2020-05-05När detta skrivs är det påsk och coronapandemin dominerar nyhetsflödet. Många söker svar på varför och hur viruset sprids och skalar upp. En intressant bok som ger ett perspektiv på detta är ”Scale: The Universal Laws of Life, Growth, and Death in Organisms, Cities, and Companies” som publicerades 2017. Författaren är Geoffry West, professor i teoretisk fysik och tidigare chef vid Santa Fe Institute.
The Wall Street Journal skrev i en recension on boken: "This is science writing as wonder and as inspiration." Mitt intresse för denna bok hänger samman med att jag under flera år forskat om innovation, varför och hur tjänsteinnovationer sprids eller skalas upp inom ekosystem och på globala marknader.
Geoffrey West har utvecklat och testat teorier om hur fenomen skalar upp inom flera olika områden, allt från biologi till städer, företag och innovationer. Han hämtar teorierna från strukturen i biologiska system och nätverk, såsom kapillärer i organismer, men också från sociala nätverk, städers infrastruktur och företags utveckling. En intressant fråga är: Varför lever de flesta städer för evigt, medan företag ofta har en kort livstid? Städer är - enligt Geoffrey West, de främsta drivkrafterna för ekonomisk utveckling.
När Geoffrey West berättade om sina teorier och modeller för Amazons grundare Jeff Bazos, historikern Niall Ferguson samt några andra icke-forskare, blev han uppmuntrad att skriva på ett sätt som förmedlar detta på ett lättbegripligt sätt till en bredare målgrupp – vilket han gjort i denna bok.
De flesta av bokens kapitel handlar om hur biologiska system fungerar och skalar upp. Huvudargumentet är att alla organismer styrs av fysiska lagar, vilket gör att de växer, lever och dör på likartat sätt. Att förstå energiprocessen i organismer har gjort det möjligt för Geoffrey West att förklara vad som generellt sker i nätverk och system, såväl biologiska, sociala som ekonomiska. När han förstod mekanismerna bakom energibearbetning (metabolism) kunde han förklara hur en organism utvecklas, vilka strukturer en organism kan ha, vilken roll fraktaler spelar, vilken roll resurser som energi spelar — och ännu viktigare för Geoffrey West —vilka andra system, exempelvis städer och företag, som beter sig och utvecklas på liknande sätt.
Geoffrey West analyserar städer och deras likhet med det biologiska livet. Han visar att städer blir mer effektiva för spridning av information, innovationer och utnyttjande av energi i förhållande till sin storlek, förhållanden som återspeglar biologiska system. Om man jämför två städer på samma utvecklingsnivå, en med dubbelt så stor befolkning, kommer den större staden inte att ha dubbelt så många bensinstationer utan bara 85 procent fler än den mindre. Den större staden kommer att ha 115 procent högre löner, fler läkare och advokater, innovationer, patent, BNP, brottslighet och föroreningar. Kapitlet ”Towards a sciene of companies” behandlar hur företag organiserar aktörssamarbeten för effektivt resursutnyttjande och värdeskapande i system och hur skalfördelar uppnås. Vidare analyseras samspelet mellan transaktionskostnader, organisationsstruktur och konkurrenskraft liksom vikten av motståndskraft i kriser och i hantering av så kallade ”Black Swans” — Coronapandemin är en typisk svart svan. Andra områden som diskuteras i relation till förnyelse, tillväxt och innovation är ”creative destruction” och ”survival of the fitest”.
Den som har ett teoretiskt intresse och vill veta mera om drivkrafterna bakom tillväxt, utveckling och innovationer bör läsa denna bok. Jag rekommenderar boken till forskare, chefer i företag och organisationer och politiker.
Bo Edvardsson
Professor i företagsekonomi