Boktips: Mer än du vad du tror är slump…
2020-08-19Våra hjärnor är kanske det mest fantastiska som evolutionen frambringat. Ur en obegripligt stor mängd information så tolkar den händelser, vad som orsakat dem och gör bedömningar av vad som kan hända i framtiden. Kort sagt, den gör en oändligt komplex värld någorlunda fattbar.
Vetenskapen har visat att våra hjärnor, trots dess enorma förmågor, har svårt att hantera vissa fenomen. Ett sådant är slumpen. Det är om denna oförmåga som boken ”Den svarta svanen: vad mycket osannolika händelser kan leda till” av Nassim Nicholas Taleb handlar om. Författaren Nassim Nicholas Taleb är en spännande filosof som använt sina insikter om slumpen för att skapa sig en förmögenhet på börsen, som han använt för att studera och skriva böcker. I hans texter kan ibland ett visst mått av självgodhet, som inte är typiskt svenskt, synas.
I boken beskrivs bland annat hur vi människor har en tendens att i efterhand förklara händelser som det fanns en rationell och logisk förklaring. Exempelvis kan man höra börsanalytiker förklara dagens uppgång utifrån ett logiskt händelseförlopp, men samma analytiker hade tidigare på morgonen ingen aning om hur dagen skulle se ut. Slumpmässiga händelser läggs i efterhand till rätta för att få rationella förklaringar till händelserna, oavsett om det handlar om en brusten relation eller ett krigsutbrott. Hjärnan mår bäst när det är ordning på tillvaron.
På samma sätt har våra hjärnor svårt att ta in vad slumpen kan spela för roll för framtiden. Vi har en tendens att tänka linjärt om utvecklingen, att saker och ting förändras i en lagom takt i samma riktning som idag. Att plötsliga händelser helt kastar omkull händelseutvecklingen finns inte riktigt med i våra hjärnor. I boken kallar Taleb sådana händelser för svarta svanar. Även om den nuvarande pandemin och torkan i Sverige år 2018 inte var oväntade för experter så visar dessa händelser hur få som tar in att världen kan se helt annorlunda i morgon. Taleb diskuterar också strategier för hur man kan förhålla sig och förbereda sig för det oväntade. Man kan önska att fler i samhället tänkte i de banorna, då hade till exempel pandemins dödstal varit en bråkdel av vad som blivit.
Boken har betytt mycket för mig både som privatperson och i min forskning om hållbar utveckling. Alla jag tipsat om boken hittills har gillat den skarpt och jag hoppas att du gör det samma.
Fredrik Wikström
Docent i miljö- och energisystem