Clear River Racing från ýs universitet på klassiska Silverstone
2022-07-15Clear River Racing vid ýs universitet deltog under 6-11 juli i Formula Student, världens största studentprojekt. Över 20 studenter från ýs universitet var på plats i England för att tävla med sin racerbil CRR22, som tagit över 20 000 timmar att bygga.
- Det kändes kul att få åka iväg på tävling, trots att bilen inte riktigt var så färdig som vi ville, säger Jesper Lindh, projektledare för årets Formula student på ýs universitet.
Målet med resan var att skaffa så många lärdomar som möjligt. Tävlingar har varit inställda under pandemin och nu var fokus att lära sig mer, för att kunna förbereda sig för framtida tävlingar. Pandemin har satt stopp för kunskapsöverföringen mellan teamen och under tävlingen var i princip alla nybörjare.
Olika tävlingsmoment
Under tre dagar genomfördes olika tävlingsmoment såsom acceleration, skid pad, sprint och endurance. Dessutom blev bilens design, kostnad och presentation betygsatta.
- Största utmaningen var att ta oss igenom scrutineering, vilket är en sorts teknisk inspektion där bilens alla delar inspekteras och säkerhet granskas, säger Jesper Lindh.
Projekt från start till mål
Clear River Racing är ett projekt på ýs universitet som engagerar ett fyrtiotal studenter där de flesta läser till civil- och högskoleingenjörer med olika inriktningar. Med i projektet finns även studenter från ekonomi och kommunikation och PR
- Många tror att Clear River Racing ”bygger en bil”, men det är så mycket mer än så, säger Caroline Adolfsson Åhs, rådgivare för Formula student. De ritar, konstruerar, finansierar och bygger en bil. De har över 150 samarbetspartners och utöver tekniskt kunnande behöver de kunna presentera och försvara sin affärsmodell om själva byggandet. Bilen ska kunna gå att producera. Komponenterna har de hittat från världens alla hörn. Ni ser dom i verkstaden, men de har hela världen som arbetsområde och när de är färdiga hela världen som potentiell arbetsmarknad.
Formula Student går ut på att studenter från olika universitet runt om i världen bygger ensitsiga racingbilar och tävlar mot varandra i en rad olika moment. Det ger studenter chans att driva ett konstruktionsprojekt från start till mål. Det innebär en utomordentlig möjlighet till praktisk erfarenhet redan under utbildningstiden.
- Vi är absolut nöjda med vår insats, studenternas engagemang och arrangemanget har varit jättebra, avslutar Caroline Adolfsson Åhs.
Totalt deltog drygt 105 universitet världen över. Vinnare blev University of Glasgow.