CTF blogg: Dags att bli klimatsmart?
2021-01-15Kan man vara klimatsmart, spara pengar och må bättre? Ja, faktiskt. Här kommer några tips att fundera över och steg på vägen värt att testa under nya årets gryning.
Klimatsmart? Ska jag behöva avstå från allt som är roligt? Jag gillar att njuta av min biff, resa till solen och bilen är väldigt smidig för att få ihop vardagens logistik. Ibland kan det låta som om vi måste bli veganer, sälja bilen och flygstrejka för att kvala in i klubben för de som tar ansvar för miljön och kommande generationer.
Så är inte fallet. Det går att minska sin miljöpåverkan radikalt utan att livet blir torftigt och tråkigt och med stegvisa förändringar blir det mer överkomligt. Ett litet steg kan ge mersmak och följas av fler. I vår undervisning utmanar vi studenter att förändra sitt beteende under en vecka. I efterhand får vi ofta höra att de fortsatt då de upptäckt att det var enklare än de trott, att de tjänar pengar och mår bättre.
Här ger vi exempel på åtgärder som minskar påverkan på miljön rejält, samtidigt som de är ekonomiskt lönsamma. Se gärna vilka som känns mest överkomliga för just dig och testa under en tid, helt eller delvis. Kom ihåg, varje kilogram koldioxid spelar roll!
1. Halvera ditt flygresande. Brukar du, när vi inte befinner oss mitt i en pandemi, flyga två gånger per år? Flyg en gång eller välj kortare resa. En solresa till Spanien halverar utsläppen jämfört med en resa till Thailand. Det är inte mer drastiskt än att återgå till hur vi flög på nittiotalet.
2. Halvera ditt köttätande. Kött står för en stor del av matens klimatpåverkan. Stor del av det importerade köttet är framställt med stora mängder antibiotika, vilket ökar risken för antibiotikaresistens. Ett utbrott av antibiotikaresistenta bakterier kan bli långt allvarligare än den pandemi vi upplever just nu. En halvering låter mycket, men är en återgång till nittiotalets konsumtionsvanor. Idag är det dessutom lätt att hitta enkla och goda vegetariska recept och vegetariska produkter av hög kvalitet.
3. Halvera ditt matsvinn. Maten som slängs orsakar runt 6 - 8 procent av den globala klimatpåverkan. Planera mer. Använd småslattar från kylskåpet, till exempel salsa, grädde, övermogna bananer, i grytor, omeletter och smoothies. Får du ofta lagad mat över, gör restbuffé en gång i veckan.
4. Kör snålare. Nästa gång du köper bil, köp en bränslesnålare bil om du inte har råd eller möjlighet att köpa en elbil. En bil som drar 30 procent mindre minskar både bränslenotan och klimatpåverkan.
5. Cykla mer. Fundera på om det är möjligt att ersätta en del bilresor med cykel. Prova elcykel, det ger helt nya möjligheter. Du slipper komma till din destination svettig och med en vagn går det att köra mindre barn och matkassar utan besvär. Är det möjligt att byta ut hushållets andrabil mot en eller flera elcyklar jublar hushållsekonomin. Många upplever också att de mår bättre av att cykla mer i vardagen.
6. Konsumera mindre. Fundera på om du kan minska din konsumtion av kläder och prylar. Kan du köpa färre kläder av högre kvalitet? Bromsa impulsköpen genom att fundera en vecka mellan impuls och inköp. Välj gärna energieffektivare vitvaror när det är dags att byta.
När du gjort en eller flera förändringar är det dags att summera hur mycket pengar du sparat. För många hushåll kan det handla om tiotusentals kronor per år. Det roligaste med att vara mer klimatsmart, förutom ett gott samvete, är att fundera och planera hur sparande pengar ska användas.
Vad skulle du, och medlemmar i ditt hushåll, må bättre av? Gå ner i arbetstid eller köpa städtjänster för att få mer tid till återhämtning? Gå på restaurang oftare - när pandemin lättat - eller njuta av en härlig massage? En slant kanske till och med kan gå till välgörenhet. Någon hundralapp i månaden kan göra mycket gott. Forskning visar att vi mår bättre av att ge till andra, så det blir en dubbel effekt.
Glöm inte att varje litet steg räknas. Ta det steg du känner är överkomligt i stunden och känn dig stolt över det. I morgon kan du ta ett nytt steg. På väg mot en värld där även barnbarnen kan leva ett gott liv.
Vill du få mer koll på hur förändringar i ditt hushåll påverkar klimatet kan du testa klimatkalkylatorn.se.
Fredrik Wikström, docent miljö- och energisystem
Helén Williams, docent miljö- och energisystem