CTF blogg: Två framgångsfaktorer som styr organisationers innovationsförmåga
2020-10-19Innovation, att ta fram erbjudanden som ökar värdeskapandet för kunder, patienter och medborgare, är intimt förknippat med svårigheter. Traditionen bjuder på fenomen som "not-invented here", det vill säga att idéer som kommer utifrån ratas, drift går före utveckling vilket innebär att organisationer sällan hinner med utveckling över huvud taget eller att man följer samma hjulspår som tidigare. Under Covid-19 pandemin riskerar samtliga av dessa problem accentueras.
På CTF har vi sedan tre år tillbaka rankat organisationers innovationsförmåga i Svenskt innovationsindex. Vi har mätt hur organisationer förmått göra saker och ting på ett sätt så att det hela tiden blir lite bättre för mottagaren, det vill säga för de vi kallar kund, medborgare, patient och så vidare. Om man utgår från de studier vi gjort framträder två olika förslag på aktiviteter som organisationer borde engagera sig i om de vill lyckas bättre med innovation, speciellt nu under rådande läge med pandemin.
1. Driv innovationsprocesserna utifrån och in
Gemensamt för de organisationer som rankas högt i Svenskt innovationsindex är att de utgår från kunders livsmönster, behov, verksamhet och så vidare, i sin innovationsprocess. De startar innovationsprocessen utifrån frågan hur de kan skapa ytterligare värde - bättre värde - för dem de är till för.
Dessa organisationer är nyfikna på vad som händer på en marknad. De undersöker, observerar och studerar sina kunder, vare sig de är affärskunder, patienter eller konsumenter. När de har analyserat fram en hypotes om vad som händer testar de att skapa en lösning för att se om denna gynnar deras kund.
För att veta om en organisation driver sina innovationsprocesser utifrån och in, eller inifrån och ut, kan man ställa sig följande frågor: Börjar vår innovationsprocess med att vi analyserar teknik eller vårt produktsortiment? Hur mycket tid lägger vi på att utveckla hypoteser om våra kunders framtida beteende? Gör vi regelbundna avstämningar med den personal som sitter med kundkontakten? Är det en R&D avdelning som ansvarar för innovationsprocesserna i vår organisation?
2. Testa, analysera och testa igen
Management av innovation brottas ofta med en stor och svårhanterlig motståndare, nämligen osäkerhet. Organisationer möter denna osäkerhet på många sätt. En tidigare ofta använd strategi har varit en så kallad vattenfallsmetodik för att stegvis skala bort alla innovationsidéer som inte passar. Forskning har dock visat att detta tyvärr ofta medför att även de mest innovativa idéerna selekteras bort.
Idag pratar man därför allt mer om en annan metodik, nämligen att snabbt försöka ta fram en lösning som kan testas och analyseras via en utvärdering. Utvärderingens resultat ger sedan upphov till förbättringar och förfiningar av den ursprungliga idén som sedan kan testas igen. En anledning till att denna metodik visat sig framgångsrik, och där den traditionella vattenfallsmetodiken misslyckats, har handlat om att det är väldigt svårt att utvärdera innovativa idéer på förhand.
För att prova om er organisation använder sig av den nya metodiken kan man ställa sig följande frågor: Ses experiment och tester som möjligheter till lärande eller upphov till ökade kostnader? I vilken utsträckning provar vi innovativa lösningar direkt mot kund?
Använder vi en stegvis process för innovation som alla förslag måste gå igenom?
Hoppas att ovanstående tips kan ge dig några idéer och uppslag kring hur din verksamhet kan förbättra sin innovationsverksamhet.
Per Kristensson
Professor i innovation och konsumentpsykologi och föreståndare vid CTF