Datadriven demokrati, en framtidsfråga?
2021-09-24I dag lever vi i en välutvecklad digitaliserad värld och vi delar dagligen ut information om oss själva, det vill säga data. Men i takt med att allt fler offentliga system är beroende av medborgarens digitala data uppstÃ¥r flertalet utmaningar. Petter Falk, doktorand i statsvetenskap och hos Centrum för tjänsteforskning vid ¹û¶³´«Ã½s universitet, lyfter med sin forskning behovet av att det behövs en diskussion om vad data representerar. Â
I sin forskning studerar Petter Falk hur offentlig sektor kan arbeta med medborgares data utifrån demokratiska premisser. Tillsammans med Region Värmland driver han pilotstudien Systematisk brukarmedverkan om datadrivendemokrati. Brukarmedverkan innebär att forskare och brukare (användare), arbetar tillsammans för att driva projekt framåt. Studien pågår 2021-2022 och ska utforska vad systematisk brukarmedverkan innebär för god och nära vård i Värmland.
- Pilotstudien är en del av ett större projekt kring brukarmedverkan och fokuserar på begreppet datapraktik, som beskriver hur man utarbetar och utför arbete med data. När du till exempel går till en vårdcentral så ger du bort din data så fort sjuksköterskan börjar knappa in informationen om dig. Om du inte hade gått dit hade det inte funnits några data. I studien flyttar vi därför perspektivet från att datan redan existerar i databasen, till ögonblicket när datan skapas, förklarar Petter Falk.
Under hösten kommer pilotstudien att testa en metod där de tittar på de digitala spåren som medborgare lämnar efter sig, där både brukare, operativ personal inom vården och dataanalytiker tillsammans bearbetar och bedömer data. Tanken är att kunna utforska nya sätt att ta fram kunskaps- och beslutsunderlag, men också belysa brister i dagens datahantering.
Har brukarens data ett värde?
I pilotstudien belyser också forskare, tjänstemän och brukare tillsammans frågan om vad en medborgares data representerar.
- Om till exempel Google eller Facebook samlar in din data och säljer den till en tredje part, har den då ett kommersiellt värde? Ett annat scenario att resonera kring är liknelsen när vi betalar skatt till staten och förväntar oss ett värde tillbaka. När vi nu istället delar vår data med staten, hur ska vi tänka då?
Petter Falk hoppas också att studien kommer föra fram vad en svensk demokrati behöver för att fungera även i framtiden.
- Den svenska demokratin i dag är inte samma som 1921 och om vi vill ha en svensk demokrati 2121 behöver vi fundera, resonera och experimentera. Demokrati är inte ett statiskt tillstånd utan en pågående resa i tanke, samtal och praktik.