Debatt: smygande klimatkris och jämställdhet i klimatanpassning
2021-09-14Klimatförändringarna kan uppfattas som en krypande kris i den meningen att effekterna är lÃ¥ngvariga, lÃ¥gintensiva och gradvis ökande, skriver professorerna Mikael Granberg och Lars Nyberg vid ¹û¶³´«Ã½s universitet i en debattartikel som idag publiceras i Dagens Samhälle.
Även om klimatförändringarna leder till storskaliga akuta kriser i Sverige har de ofta sitt ursprung utanför landets gränser. En krypande kris utgör ett hot mot samhällets grundvalar, den utvecklas över tid och föregås av varningssignaler och olycksbådande händelser.
- Behovet av ökad motståndskraft mot klimatrisker tenderar att hamna i konflikt med kommunernas strävan efter tillväxt. Det kan få långtgående effekter när den smygande klimatkrisen omvandlas till en akut händelse, skriver Mikael Granberg, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR och Lars Nyberg, professor i risk och miljöstudier och forskare på CSR.
Professor Granberg publiceras även i Altinget idag
Klimatanpassning förstås oftast som en teknisk verksamhet. Klimatanpassning måste vara mer än teknologiska svar på ekologiska problem, skriver Mikael Granberg. Det innebär att de dominerande tekniska och apolitiska aspekterna av klimatanpassningen måste tonas ned till förmån för ett bredare samhällsperspektiv, med fokus på sociala aspekter och politiska och maktkritiska analyser. Endast på det sättet kan en klimatanpassning som förmår att hantera klimatanpassningens sociala effekter uppnås.
- Detta innebär att jämställdhets- och jämlikhetsfrågor måste vara tydligt inkluderade i tänkandet kring och genomförandet av anpassningsåtgärderna på ett sätt som minskar fattigdom, reducerar stadsplaneringens fokus på ekonomiska kortsiktiga vinster och på stadens tillväxt genom att öka engagemang och inkludering av utsatta grupper i stadens politiska processer, skriver Mikael Granberg.
Läs Professorerna Granberg och Nybergs debattartikel i sin helhet i
Läs Mikael Granbergs debattartikel i