Digitala lösningar som kan öka besöksmålens attraktionskraft
2020-05-05Besöksnäringens aktörer är numera online, vilket förändrar förutsättningarna för hur näringen kommunicerar med besökare, hur marknadsföring, reseplanering och bokningar sker samt besökarnas upplevelse på plats. Vilka möjligheter ger nya digitala lösningar för besöksnäringen? Projektet Platsbaserade digitala upplevelser har som mål att bidra till ny kunskap, nya idéer och ökad samverkan, genom en utvecklings-och innovationsprocess . I höst går projektet in på upploppet.
Tillsammans med företag från besöksnäringen och IT-sektorn är målet att bidra till ökad innovationsförmåga och konkurrenskraft för besöksnäringens företag på en nationell och internationell marknad - bland annat.
Innovationsprocesser
- Det här sista året har präglats av att vi drivit utvecklings- och innovationsprocesser tillsammans med företaget Sticky Beat, där de har varit processledare. Vi har arbetat kring tre utvalda platser: Kristinehamns skärgård, Glaskogen samt Sunne med fokus på berättande, berättar Lotta Braunerhielm, forskare i kulturgeografi och projektledare.
In i processerna har forskarna tagit med djupgående studier, där även det digitala perspektivet tagits med. Några av forskningsfrågorna har varit: Vilken bild förmedlas? Vad inkluderas och vad exkluderas? Perspektiven har bland annat varit nutid-historia, genus och makt, natur och kultur, ålder och kategori av människor. Analyserna har visats sig ge nya perspektiv för de olika aktörerna.
Ett mål i projektet handlar om att främja samverkan mellan olika aktörer - näringsliv, offentlig verksamhet och akademi. Det arbetssätt som har utformats i projektet utgår både från de olika aktörerna och platsen.
- De offentliga parterna fokuserar på frågan "varför", det vill säga vad är besöksnäringen till för och varför är just de här platserna intressanta? Entreprenörerna, näringslivet, på de tre platserna, fördjupar diskussionen om varje plats kring "vad", det vill säga själva innehållet i besöksmålet. Besökare, slutanvändarna så att säga, fångar frågan om "hur" - på vilket sätt vill man att platserna förmedlas. Här har vi arbetat med olika målgrupper, yngre och äldre med ovana respektive vana att arbeta med digitala lösningar samt med okunskap respektive kunskap om de värmländska besöksmålen, berättar Lotta Braunerhielm.
Konceptskisser och metodutveckling
Resultatet från projektet kommer att presenteras i höst, men redan nu växer olika konceptskisser fram.
- Det blir en konceptskiss för varje plats, där lösningen för att förhöja platsens upplevelse är ett digitalt komplement till det fysiska besöket. Det är skisser som kan utvecklas vidare till en lösning för att skapa platsbaserade digitala upplevelser, säger Lotta Braunerhielm.
Så här i coronatider är besöksnäringen en av flera branscher som har drabbats hårt.
- Vi har kontakt med bland andra Visit Värmland och Innovation Park för att spåra utvecklingsbehov med anledning av branschens situation. Kanske kan de kunskaper vi samlat på oss i både det här och tidigare projekt ingå i ett kunskaps- och stödpaket? Det är tankar vi går vidare med just nu, berättar Lotta Braunerhielm.
Projektet bygger vidare på två tidigare forskningsstudier om besöksnäring, turism och digitalisering. Det samlade resultatet kommer bland annat att bli metodutveckling, kunskapsuppbyggnad om digitaliseringens möjligheter och utmaningar men även produktutveckling för besöksnäringen. Resultatet kommer att presenteras dels vid projektets slutkonferens i höst, dels i en populärvetenskaplig rapport.