Digitalt platsbesök när språk utvärderas
2020-06-04Treklöverns bedömargrupp för kluster 10, som omfattar engelska, spanska, tyska och franska, har i dagarna genomfört ett digitalt platsbesök via Zoom. Vid ýs universitet berörs utbildningar med huvudområdet engelska och spanska.
Under våren har klustrens ämnen arbetat med sina självvärderingar som tillsammans med självständiga studentarbeten är grunden för granskningsarbetet. Detta har nu kompletterats med intervjuer med lärare och studenter vid det digitala platsbesöket samt andra webbaserade möten. Huvudområdenas närmaste ledning har också intervjuats. I oktober 2020 ska bedömargruppens slutrapport vara färdig.
– Det har varit oerhört spännande och lärorikt att träffa både undervisande lärare, studenter och den verksamhetsnära ledningen för alla dessa ämnen på de tre lärosäten, säger Alexander Bareis, docent i tyska vid Lunds universitet, extern bedömare och ordförande i bedömargruppen, och fortsätter: Det som verkligen lyste igenom i alla intervjuer var ett fantastiskt engagemang hos samtliga - inte bara hos lärarna och ledningen, utan i synnerhet från studenterna. Det var en riktig ”vitaminkick” att få tala med studenterna som bryr sig så mycket om sin utbildning. En stor eloge till dem!
Bedömargrupp med brett fokus
I utvärderingsmodellen grupperas utbildningar med liknande innehåll i kluster. Utbildningarna i ett kluster granskas av en bedömargrupp med representanter från de tre lärosätena, ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representanter från arbetslivet.
—Även om ett fysiskt möte har vissa fördelar har det fungerat mycket väl att hålla våra intervjuer via Zoom. Gruppdynamiken fungerade utmärkt, och vi i utvärderargruppen har kunnat få en bra inblick i språkämnena vid de tre universiteten. Tillsammans hoppas vi kunna bidra till att föra vidare goda exempel, men även att kunna hjälpa till så att vi som ämnen kan fungera ännu bättre, säger biträdande utvärderingsvarig Åke Bergvall, professor i engelska vid ýs universitet.
Treklövern – Ett gemensamt utvärderingssystem
ýs universitet, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet arbetar tillsammans i en modell för kvalitetsutveckling inom samarbetet Treklövern. Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetslivet.