En ny arena för kunskapsutbyte inom tjänsteinnovation
2014-12-19Den 9-10 december samlades drygt 150 deltagare, representanter från privat och offentlig sektor och världsledande forskare, på ý CCC för att dela med sig av kunskap och erfarenhet inom tjänsteinnovation. Deltagarna på Service Convention Sweden fick ta del av lyckade exempel på hur man kan utveckla sin verksamhet och skapa värde för kunder, användare och patienter genom nya tjänster och nya arbetssätt. Detta under ledning av moderatorerna forskaren Johan Quist från CTF och kulturjournalisten Johanna Koljonen.
Service Convention Sweden berörde olika ämnen inom tjänsteinnovation – såsom ledarskap, hållbar utveckling, entreprenörskap samt informations- och kommunikationsteknik. Bland föreläsarna fanns bland annat representanter från University of Warwick, University of Edinburgh, EF Education First, Scania, IBM, Institutet för Framtidsstudier, SKL, Danish Design Centre och CTF.
Experiolab, ett nationellt center för patientnära tjänsteinnovation vid Landstinget i Värmland, höll en mycket uppskattad prova-på workshop om design, process och resultat från projekt som Kroniskt Engagerad, Patientresan och Vårdcentralen 2.0. Deltagarna fick bland annat prova på hur det kan kännas att ha Parkinson, Kol, psykisk ohälsa eller hur det är att åldras.
Forskare från CTF medverkade också i programmet. Peter Magnusson och Johan Netz presenterade Servdit, ett webbaserat verktyg som kan användas som stöd vid tjänsteutveckling. Katarina Wetter-Edman, doktor i tjänstedesign, pratade om tjänstedesign och designers roll vid tjänsteutveckling.
Så här tyckte Jenny Karlsson, doktorand vid CTF, om kongressen.
- Det var många bra föreläsningar. Jag fastnade bland annat för Lisa Lindström, Doberman AB, som pratade om hur viktigt det är att etablera en innovationskultur i organisationer för att korsbefrukta varandras kompetenser. Hon pratade också om vikten av att involvera medarbetare och kunder i innovation. Då kan man utveckla relevanta tjänster som kunder vill ha och inte vad man tror att de vill ha. Slutligen uppmanade hon alla som jobbar med tjänsteinnovation att våga bryta trender och gränser.
Michael Treschow-stipendiet delades ut
I samband med Service Convention Sweden delades också Michael Treschow-stipendiet ut. Stipendiet instiftades 2003 och delas ut en gång om året i samarbete med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign. Årets stipendium om 100 000 kronor gick till Isabel Andersson, student vid Designhögskolan Umeå universitet, för sin förmåga att kombinera djup empati med ett analytiskt förhållningssätt i sina designarbeten. Hon har tagit fram en prototyp på en produkt och en tjänst som tillgodoser för tidigt födda barns emotionella behov i en kuvös .
Om Service Convention Sweden
Det här var första året som Service Convention Sweden arrangerades och den planeras att hållas två år till. Målsättningen med kongressen är att bidra till ökad kunskap om traditionell tjänstesektor samt andra branscher där tjänstefokus är nyckeln till överlevnad. Bakom Service Convention Sweden står CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet, Landstinget i Värmland, ýs kommun och Visit ý AB.
”CTF har en lång tradition av kunskapsutveckling inom tjänsteforskning. På CTF har vi under snart 30 år forskat i nära interaktion med företag och offentlig verksamhet. Vi tror att möten mellan forskare och praktiker gynnar både vetenskap och verksamhetsutveckling. Genom vår medverkan i Service Convention Sweden 2014 vill vi bidra till en utveckling som tar fasta på behovet av innovation i medborgarens tjänst”, säger Henrietta Huzell, föreståndare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet.
”Med hjälp av tjänsteinnovation kan Landstinget i Värmland utveckla hälso- och sjukvården på ett sätt där patienterna direkt involveras i att skapa framtidens vårdtjänster. Våra verksamheter Experio lab och innovationssluss Vivan är motorer och bidrar till samarbete med akademin och andra partners. Med Service Convention Sweden vill vi öppna upp för ett bredare nationellt kunskaps- och erfarenhetsutbyte om tjänsteinnovation inom hälso- och sjukvård”, poängterar kommunikationschef Tomas Philipp.
”Som kommun har vi ett uppdrag att hela tiden ge våra ýsbor en modern och effektiv service. Därför är det viktigt för oss att våga prova nytt, att ha insikt i den utveckling som sker runt om oss och samverka med forskningen och andra aktörer”, berättar Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i ý.
”Visit ý AB har till uppdrag att samordna och utveckla ýs attraktionskraft som kongress- och konferensstad. Genom vår medverkan i Service Convention Sweden 2014 vill vi bidra till att ý ytterligare befäster sin ledande position inom tjänsteinnovation”, avslutar Mattias Nord, vd Visit ý AB.
På Service Conventions Swedens webbplats kan du läsa mer. Information om nästa år kongress kommer att publiceras under våren. Läs mer på