En satsning på regionalt samhällsbyggande
2015-06-02Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, CRS, är en ny centrumbildning vid ¹û¶³´«Ã½s universitet sedan den 1 april 2015. Det är en satsning som innebär att universitetet samlar och stärker forskningen om regionalt samhällsbyggande.
Forskningen handlar om att förstå och jämföra förändringsprocesser i tid och rum, och hur de kan styras i en tid som utmärks av regionalisering och globalisering. Föreståndare Margareta Dahlström berättar.
Forskning, forskarutbildning och forskningskommunikation
Verksamheten består av forskning, forskarutbildning och forskningskommunikation. Ambitionen är att bedriva en verksamhet med hög kvalitet i en tvärvetenskaplig kontext. Forskningskommunikationen ska sprida forskningen i det internationella vetenskapssamhället och nyttiggöra den i samhället övrigt.
Centrumet samlar i dagsläget forskare och doktorander inom statsvetenskap, kulturgeografi, historia, sociologi, socialt arbete, miljövetenskap, biologi samt risk- och miljöstudier. En grundläggande idé är just betydelsen av samarbete mellan forskare i olika discipliner och i olika faser av karriären.
- Vårt mål är att vara en dynamisk och kreativ nationellt ledande forskningsmiljö med seniora och juniora forskare och doktorander från discipliner som kan befrukta varandra inom ramen för vårt forskningsfält.
Eftersom centrumbildningen är sprungen ur tre tidigare verksamheter vid ¹û¶³´«Ã½s universitet; Forum för regionalt samhällsbyggande, Forskarskolan i regionalt samhällsbyggande och forskningen inom Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, är bÃ¥de forskare och doktorander redan igÃ¥ng.
Styrelse med forskningsfokus
Med utgångspunkt i att verksamheten är forskning, forskarutbildning och forskningskommunikation har en styrelse med stort fokus på forskningskompetens tagits fram.
- Vi hoppas att styrelsen genom sin samlade breda kompetens och erfarenhet bidrar med olika perspektiv som medverkar till en spännande och nyskapande utveckling av CRS verksamhet på ett kreativt sätt.
Ledamöterna har en ämnesmässig bredd i förhållande till forskningsfältet, erfarenheter av tvärvetenskaplig forskning och forskarutbildning, och representerar olika lärosäten och forskningsinstitut. Två ledamöter har också hämtats från myndigheter som strategiskt och i praktiken arbetar med frågor om regionalt samhällsbyggande på regional och nationell nivå.