Energigemenskap i stad och på landsbygd
2024-06-07Sveriges och Värmlands energiproduktion och energikonsumtion behöver ställas om och i detta sammanhang har begreppet energigemenskaper kommit upp på agendan. Nyligen arrangerades ett seminarium på temat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.
– I den pågående omställningen behöver både energiproduktion och energikonsumtion ställas om, säger Moa Tunström, föreståndare för CRS och som höll i seminariet.
Energigemenskap – en del av omställningen
Att samarbeta om och dela energi på olika sätt i bostadsområden och bygder kan vara ett sätt att bidra till omställning. En energigemenskap är både en teknisk lösning och en organisationsform som kan underlätta delning och öka egenmakten. Det finns energigemenskaper som etableras i existerande byggnader och som byggs in från början i nybyggnation, och det finns de som består av en sammanslutning boende, och de som utgörs av aktörer som företag eller föreningar.
Leif Tyrén från Coompanion, Maria Falkevik från Länsstyrelsen i Värmland och David Olsson från Glava Energy Center medverkade i panelsamtalet och de diskuterade bland annat de olika drivkrafterna bakom att en energigemenskap etableras. De kan naturligtvis vara miljömässiga och ekonomiska, det vill säga att man vill ställa om och minska sin energiproduktion och sänka sina energikostnader, men de kan också vara att man som boende på landsbygden vill trygga sin tillgång till energi.
I samma landskap – En serie mötesplatser om Värmland
”I samma landskap” är en seminarieserie med ambitionen att fördjupa forskningens och praktikens perspektiv på Värmland som plats, och beröra teman som aktualiserats till exempel i och med den nya regionala utvecklingsstrategin, Värmlandsstrategin, och som rör hållbarhet, omställning och regional utveckling. I samverkan med Länsstyrelsen och Region Värmland bjuder CRS vid ýs universitet sedan 2022 in till ett antal evenemang där forskningens och forskarnas perspektiv fått gå i dialog med regionala aktörers erfarenheter.
CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum vid ýs universitet. CRS vill vara en arena för forskning och samverkan med samhället i frågor om hållbar samhällsförändring och omställning relaterat till stads- och landsbygdsutveckling, regional utveckling, arbetsliv och vardagsliv, klimat- och energifrågor, social förändring och kulturarv. Mer information om CRS finner du här