Ett steg närmare lärarlegitimation
2011-04-07Snart införs lärarlegitimation. I framtiden kommer bara legitimerade lärare att få sätta betyg och få en tillsvidareanställning. Men vem är behörig att undervisa? Och i vad? Utbildningsdepartementet är nu klar med den förordning som ska ge klarhet i frågorna.
- Det är bra att det kommit en förordning som reglerar behörigheten. Lärare som vill komplettera sina studier i syfte att bredda sin kompetens vet nu vad, och hur mycket, de behöver läsa, säger Tony Ingemarsson, utbildnings- och forskningssamordnare för Lärarutbildningen vid ¹û¶³´«Ã½s universitet.
- Förhoppningsvis kommer också de studenter som fortfarande studerar känna sig lite lugnare när de inser att den utbildning de läser kommer att ge dem lärarlegitimation. Det är dock viktigt att framhålla att det är Skolverket som formellt meddelar beslut om behörighet och vilken omfattning lärarlegitimationen får för den enskilde läraren. Detta görs med utgångspunkt i vilket verksamhetsområde studentens examen omfattar, och i vilka kurser de läst.
Kortfakta - lärarlegitimation
Från och med den 1 augusti kan lärare och förskollärare ansöka om legitimation genom att skicka in sitt utbildningsbevis till Skolverket. Dessutom ska ett intyg på att man arbetat som lärare eller förskollärare i sammanlagt minst ett läsår eller motsvarande bifogas. För de som tar sin examen efter den 1 juli 2011 krävs ett introduktionsår med stöd av mentor. Därefter ska rektor/chef lämna ett skriftligt yttrande över lämplighet.
Lärarlegitimationen kommer att gälla för den skolform, de årskurser och de ämnen som man har i sin examen. Lärare utan legitimation kommer att få sätta betyg och ansvara för undervisningen fram till juli 2015.
Komplettering av äldre lärarexamen
Många av dagens lärare saknar delar av sin utbildning, eller har inte tagit ut sin examen. För att underlätta för dessa har utbildningsdepartementet förslag på två åtgärder:
1. Den som läst klart en äldre utbildning, men inte tagit ut sin examen, kommer att kunna göra det.
2. Yrkesverksamma lärare som har börjat en lärarutbildning, men inte slutfört den, kan komplettera för att få en äldre examen. Reglerna för vidareutbildningen av obehöriga lärare, VAL, blir generösare. Det innebär att lärare som saknar kurser från en äldre utbildning kan komplettera och sedan ta ut en äldre examen. Ingen ska behöva läsa mer än vad som saknas.
Lärare som har arbetet länge i skolan kan få denna erfarenhet tillgodoräknad.
Om och när detta förslag kan bli verklighet är inte klart. Regeringen ska fatta beslut senare under våren.
om lärarlegitimation, behörighetsförordning, och vidareutbildning.