Fokus på svensk trä- och byggindustri i ny avhandling
2024-12-16– Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation, säger Andrey Abadzhiev nybliven doktor i företagsekonomi.
Andrey Abadzhiev, du har nyss disputerat i företagsekonomi med avhandlingen Managing business model innovation for sustainability transitions: Towards a theory-based typology – berätta om att leda affärsmodellsinnovation i omställningen till mer hållbara lösningar som du presenterar i din avhandling
– Företagens roll i den gröna omställningen har två sidor: å ena sidan är de en stor bidragande faktor till hållbarhetsutmaningar, samtidigt som de också fungerar som en viktig källa till innovation för att lösa problemen. Min avhandling fokuserar på den senare rollen och undersöker hur företag aktivt organiserar sig i omställning mot mer hållbara affärsmodeller.
– Genom att använda ett affärsmodellsperspektiv fokuserar min forskning på företagens potential att driva branschförändringar. För att lyckas med en sådan stor omställning krävs det att man tar ett steg tillbaka från det traditionella tänkesättet med ”business as usual”. Man behöver anta ett holistiskt förhållningssätt till värdeskapande som går bortom ekonomiska vinster och tar hänsyn till miljömässiga och sociala effekter.
– Det huvudsakliga syftet med min avhandling har varit att utforska hur innovativa affärsmodeller för hållbarhet påverkar företagens styrning. Jag bygger vidare på idén om att hanteringen av den här typen av affärsmodeller inte bara handlar om att driva ett företag.
I sin forskning har Andrey Abadzhiev identifierat tre nyckelfaktorer som företag måste inkludera för att driva den här typen av hållbarhetsförändringar:
Gemensamma värderingar
Företag behöver gå bortom ett snävt fokus på ekonomiskt värde genom att integrera och anpassa värderingar kopplat till hållbarhet utifrån ett bredare spektrum av aktörer. Det kräver också en normativ riktning mot mer ansvarstagande innovation.
Hantering och inhämtning av kunskap
Företag måste inhämta, dela och utnyttja kunskap kopplad till utmaningar och lösningar i hållbarhetsfrågor. Detta inkluderar omstrukturering av organisatoriska kompetenser och att man främjar en kultur av kontinuerligt lärande och innovation.
Handlingskraft
Företag måste omsätta kunskap i konkreta åtgärder och praxis som främjar hållbara resultat. Det här kräver att man bygger nätverk av människor och tekniska lösningar för att faktiskt driva förändring samtidigt som man integrerar hållbarhet i dagliga rutiner och organisatoriska strategier.
Varför valde du att fokusera på träindustrin?
– Jag valde att fokusera min forskning på svensk trä- och byggindustri av två anledningar. För det första representerar det en bransch som aktivt engagerar sig i hållbarhetsinsatser och som erbjuder ett relevant sammanhang för att undersöka företagens proaktiva roll i att driva den här typen av omställning. För det andra så var jag som doktorand involverad i två forskningsprojekt: Vinnväxt (2018–2020) och IndBygg (2021–2023), medfinansierade av Vinnova och Europeiska regionala utvecklingsfonden. I projekten hade jag nära samarbete med Paper Province (ett företagskluster inom skoglig bioekonomi med bas i ý), vilket gav värdefull tillgång till data från viktiga aktörer.
Berätta om några av dina forskningsresultat
– Min avhandling fokuserar på att förstå och leda affärsmodellinnovation för hållbarhet, med empirisk forskning baserad på fallstudier från den svenska byggindustrin. Utifrån mina forskningsresultat presenterar jag ett flerdimensionellt ramverk för att leda affärsmodellinnovation för hållbarhet. Ramverket betonar värderingar, kunskap och handlingskraft som nyckeldimensioner och erbjuder en teoretiskt grundad och praktiskt relevant bas för forskare, praktiker och beslutsfattare. Jag har illustrerat olika aspekter av ramverket genom fyra empiriska artiklar i avhandlingen.
Några av de viktigaste resultaten i Andrey Abadzhievs forskning är:
Företag som proaktivt organiserar sig i den gröna omställningen inom byggindustrin behöver systemomfattande affärsmodellinnovation. Den här typen av innovation representerar en stor förändring i alla avseenden av företagens verksamhet. Det är en holistisk och omfattande innovationsaktivitet som inkluderar synergier mellan produkt-, process- och positionsinnovationer som deldimensioner. Därför är implementeringen av träbaserade innovationer inom byggsektorn beroende av att samordna flera företag och deras affärsverksamheter i värdekedjan.
Forskningsresultaten beskriver tre återkommande skäl till varför dessa företag samarbetar, främst ekonomiskt grundade:
- ökad effektivitet
- nya marknadsmöjligheter
- högre nivå av tjänstefiering
Andrey Abadzhiev såg ingen stark koppling till gemensamma miljömässiga värderingar som grund för samarbete i byggsektorns värdekedja vid utveckling av gröna innovationer. De främsta drivkrafterna för gröna innovationer är inte enbart kopplade till minskad miljöpåverkan. Företag tillämpar en mer pragmatisk strategi där ekonomisk livskraft och branschspecifik problemlösning spelar en central roll. Strategierna kan också användas av opinionsledare för att påskynda spridningen av gröna innovationer.
På vilket sätt tror du att din forskning kan komma till nytta?
– Jag hoppas att min forskning kommer till nytta inom den akademiska världen, men också att den ger praktisk vägledning för företag i deras arbete med den gröna omställningen. Genom att utveckla ett flerdimensionellt ramverk för ledning och styrning av företag vill jag göra den ”stora idén” om att gå från ohållbara till hållbara marknader och industrier mer analytiskt tydlig och relevant ur ett ledningsperspektiv. Jag hoppas också mina forskningsresultat erbjuder viktiga insikter för företag som vill förändra sina affärsmodeller för att anpassa sig till hållbarhetsmålen. Jag tror också att forskningen kan bidra som underlag för politiska beslut kopplade till den gröna omställningen på företagsnivå.
Har din forskning uppmärksammats?
– Min forskning har redan väckt intresse och uppmärksammats i forskningsvärlden. Två av artiklarna i min avhandling har publicerats i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter: Artikel 1 i European Journal of Innovation Management och artikel 2 i Creativity and Innovation Management. Artikel 1 har även mottagit utmärkelsen ”2023 Literati Award for Outstanding Paper” och rankade topp tre bland de mest nedladdade artiklarna under 2023 i tidsskriften.
– Utöver erkännande inom den akademiska världen har min forskning också fått genomslag via samarbete med viktiga branschaktörer. Genom att presentera min forskning vid olika branschevenemang har jag kommit i kontakt med aktörer som vill införa hållbara affärsmodeller i sina organisationer.
Berätta om framtiden – vad händer härnäst?
– I och med min disputation den 12 december kommer jag att stänga ett kapitel. Nästa kapitel har inte påbörjats ännu och just nu utforskar jag olika alternativ. Ett alternativ är att stanna inom akademin och fortsätta min forskning, beroende på om jag lyckas säkra finansiering. Det andra alternativet är att gå tillbaka som branschanställd och använda mina nya kunskaper från doktorandtiden.