Forskning i kollektivtrafikens tjänst - ett doktorandprogram
2012-05-24- Vi har ett ansvar att föra praktik och akademi närmare varandra för att tillsammans skapa och utveckla ny branschnära kunskap. Därför vill vi tillsammans med intresserade partnerföretag utveckla ett program med kollektivtrafikdoktorander, säger Bo Enquist, professor och vice föreståndare för Samot.
År 2020 ska Svensk kollektivtrafik ha fördubblat antalet kollektivtrafikresor. För att klara denna utmaning, krävs att branschen samverkar på nya sätt. Tjänsteinnovationer är en förutsättning för att klara detta.Tjänsteinnovationer handlar ytterst om att utveckla innovativa lösningar för att lösa ett problem eller tillgodose ett behov. Ett sätt att driva tjänsteinnovationer i kollektivtrafiken kan vara med hjälp av ett doktorandrandprogram.
Samverkan mellan akademi och praktik
Ett doktorandprogram kan bli ett spännande möte mellan akademi och praktik där olika parter verkar tillsamman och där man möter olika perspektiv, nya insikter fås och praktiskt användbar kunskap skapas, allt med utgångspunkt från branschen behov och önskemål.
- Värmlandstrafik har framgångsrikt genomfört doktorandprojektet R3 (Resande, Research, Resultat). Vi vill se till att projektet inte blir en engångsföreteelse utan istället början på ett bredare program som omfattar hela branschen. Värmlandstrafik, som har värdefulla erfarenheter, kommer att vara en aktiv och viktig partner. Men vår förhoppning är att kunna knyta flera företag till programmet, säger Bo Enquist.
En satsning på ett doktorandprogram innefattar Samot, ett antal partnerföretag och ett antal kollektivtrafikdoktorander. Samot bidrar med akademisk kompetens. Partnerföretaget är uppdragsgivare och arbetsgivare. Kollektivtrafikdoktoranden fungerar som verksamhetsutvecklare i partnerföretaget och som brobryggare mellan forskning och bransch.
Effektivt arbete i Service Innovation Team
Samtliga doktorander kommer att arbeta i ett så kalla Service Innovation Team där Samot utgör kunskapsplattformen. Idén med Service Innovation Team är att ytterligare verka för en ökad samverkan mellan doktoranderna och de olika aktörer som är inblandade i respektive projekt. Genom regelbundna träffar utvecklas en kunskap om olika tjänsteinnovationer samtidigt som de kan få idéer och stöd från varandra att driva och utveckla egna innovationsprojekt. Genom nätverket har doktoranderna möjlighet att tillsammans utföra kortare insatser för partnerföretagen och bidra till att lösa definierade problemområden.
För mer information kontakta
Bo Enquist, 054-700 1351, bo.enquist@kau.se
Margareta Friman, 054-700 1168, margareta.friman@kau.se
Läs mer om doktorandprogrammet