Forskning kring paradigmskifte inom revisionsbranschen har gett globalt eko
2024-03-26Stora förändringar och ny teknik leder till förväntningar. Johan Lorentzon och Lazarus Fotoh vid Handelshögskolan har undersökt hur förväntningsgapet inom revisionsbranschen påverkar den här förändringen. Forskningen har fått fina omdömen internationellt.
Förklara vad artikeln “Audit digitalization and its consequences on the audit expectation gap: A Critical perspective” tar upp
– Det som kallas för förväntningsgapet, alltså att användare av redovisningsinformation har förväntningar på revision som revisionen inte kan uppfylla, har existerat under lång tid, säger Johan Lorentzon, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Användandet av ny teknik har inneburit ett paradigmskifte inom revisionsbranschen och artikeln handlar om hur förväntningsgapet påverkas av denna förändring.
Vad är det viktigaste resultatet i er forskning?
– Vår studie visar att användandet av digitala verktyg inom revision har potential att inom vissa områden eliminera förväntningsgapet, säger Lazarus Fotoh, adjunkt i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Vi visar även att nya dimensioner av förväntningsgapet kan uppstå och att dessa luckor kan mildras om revisionsbranschen vidtar proaktiva åtgärder. I vår artikel förutser vi även en möjlig förändring från en passiv revisorsroll, vilket innebär att revisorn informerar om sina skyldigheter, till ett mer konstruktivt förhållningssätt. Det kan innebära att fler av intressenternas förväntningar kan infrias.
På vilket sätt kan era resultat användas i praktiken – eller bidra till samhället?
– Våra resultat bidrar till praktiken genom att synliggöra möjligheterna med användandet av ny teknik inom revision och hur den kan bidra till minskning av förväntningsgapet säger Johan Lorentzon. Förhoppningsvis kan det bidra till att förtroendet för revisorer kan stärkas och därmed öka värdet av revision. Att revisionen är ändamålsenlig och kan möta framtida utmaningar är viktigt eftersom den utgör en viktig samhällsfunktion.
– Revisionsbranschen behöver även medvetandegöras om de utmaningar och begränsningar som ny teknologi kan medföra, säger Lazarus Fotoh. I vår studie uppmärksammas behovet av att revisionsstandarder behöver uppdateras för att revisionsbyråer och revisorer ska kunna anta dessa teknologier. Således behöver standardutvecklare uppdatera revisionsstandarder eller åtminstone ge vägledning om hur dessa teknologier ska användas.
Er artikel har fått fina omdömen, där den amerikanska CPE-certifieringen hör till det internationella toppskiktet, vad betyder de här omnämnandena för Handelshögskolans arbete?
– Överlag är Certified Public Accountant (CPA)-certifieringen i U.S.A en av de mest ansedda i världen, säger Johan Lorentzon. Utbildningen erbjuds till redovisningsprofessionen i olika stater. California Society of Certified Public Accountants (CalCPA) har sedan 1909 erbjudit utbildningar till professionella och har 40 000 medlemmar. Massachusetts Society of Certified Public Accountants (Mass CPAs) grundades 1900 och har ca 11 500 medlemmar. Att vår forskning kan utgöra en del i deras utbildningar är naturligtvis roligt. En del av Handelshögskolans mission är "Vi utbildar ansvarsfulla, professionella individer och vår forskning gör betydande skillnad i samhället”. Vi hoppas att vi i någon del bidragit till att uppnå detta.