Genombrott för forskning i verkliga miljöer inom DigitalWell
2019-12-06Är en app rätt sätt att guida besökarna på Centralsjukhuset i ý? Det ska en ny forskningsstudie förhoppningsvis ge svar på. Studien innebär ett genombrott för forskning i verkliga miljöer inom DigitalWell.
Studien är en del av DigitalWell Research, ett systerprojekt till DigitalWell, och kopplad till caset: ”Att hitta rätt”. Grundproblemet i caset är att både patienter och anhöriga upplever att det är svårt att hitta på Centralsjukhuset, därför undersöks möjligheterna att ta fram ett digitalt komplement för att öka tryggheten vid sjukhusbesök. Förutom den trygghetsskapande aspekten tar vägvisning av besökare mycket tid för personalen i sjukhusets reception.
Regionledningen har därför gett två forskare från Handelshögskolan vid ýs universitet tillstånd för en forskningsstudie kopplad till caset. Det är Linda Bergkvist, lektor i informatik och forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, och Malin Wik, doktorand i informatik, som vill undersöka om en app kan vara rätt metod för vägledning på sjukhuset.
Användare lotsas via smartphones
I studien kommer 40 användare att lotsas mot en destination på sjukhuset av en testledare via en smartphone. Mobilen känner av var i byggnaden deltagarna befinner sig, och genom att rikta mobilkameran kan de också visa det för testledaren. Under testet har deltagarna också kontakt med testledaren via headset, som under tiden ställer frågor om upplevelsen.
Metodiken är utvecklad på ýs universitet och för testerna används ett prototypingsystem som kallas Ozlab.
– Det ser ut som en app, men styrs av en verklig person. Appen är ganska tom och tanken är att vi tillsammans med användarna ska komma fram till en design, säger Malin Wik.
Vad hoppas ni åstadkomma med studien?
– För Regionens del hoppas vi få reda på var i lokalerna det behövs tydligare stöd för att hitta och hur digitala lösningar kan användas för detta ändamål. Digitala lösningar har inget egenvärde utan vi behöver först förstå problemsituationen för att därefter undersöka hur digitala lösningar kan bidra till en positiv upplevelse och användarvärde. I det här fallet handlar det om att utvärdera om en app kan vara lösningen på problemet, eller om det behövs andra åtgärder, säger Linda Bergkvist.
– För min del handlar det om att se om metodiken fungerar, om det går att ta fram en app i en mobil miljö tillsammans med användarna, tillägger Malin.
För DigitalWell innebär studien att man på allvar lyckats etablera testverksamhet i verklighetsnära miljöer inom det offentliga.