Geomediaforskare deltog i konferens om plats, rum och medier
2023-08-21Konferensen ”Locating media industries: Cities, space, places” genomfördes på King´s College i London under sommaren. Fyra forskare från Centrum för geomediastudier deltog.
Georgia Aitaki, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap var på plats i London tillsammans med kollegorna Linda Ryan Bengtsson, Jessica Edlom och Jenny Karlsson – alla tre vid ýs universitet.
Vad var syftet med att delta i konferensen?
- Att träffa människor och lära av dem - men också att visa upp sina egna idéer och forskningsresultat och få feedback på dem, förklarar Georgia Aitaki. Konferensen ”Locating media industries: Cities, space, places” fyllde verkligen de syftena. Det var en lagom stor konferens men väldigt intensiv. Deltagarna fokuserar på studier kring media industries – alltså studier som tittar på insidan av mediebranschen. Det är verkligen fascinerande att få en bild av hur medier och olika typer av plattformar och organisationer fungerar – och inte fungerar. Det intressanta med det här forskningsfältet är att inte bara slutprodukten studeras utan även arbetet som leder fram till produkten.
Fick ni några speciella insikter genom att delta i konferensen?
- Konferensen fokuserade specifikt på platser och rum. Alla vi som deltog från ýs universitet driver projekt som handlar om just det, men det är alltid intressant att se hur andra forskare konceptualiserar sina projekt. Jag försökte även delta i presentationer och paneldiskussioner som inte nödvändigtvis rör mitt egna område och lärde mig mycket om Hollywood-industrin och nya yrken inom tv-produktioner. Exempelvis finns yrket intimitetskoordinator som en följd av metoo-rörelsen. Den yrkeskategorin har tillkommit för att det ska kännas tryggt för alla under exempelvis en sexscen.
Hur mottogs de arbeten som ni presenterade?
- Jag tycker att vårt material togs emot på ett bra sätt. Jag kände de andra deltagarna i den panel som jag deltog i. Den handlade om att internationalisera grekiska tv-produktioner och att Netflix nu har plockat upp en grekisk produktion för första gången – serien ”Maestro in blue”. Panelen fokuserade på hur flöden mellan nationella och internationella produktioner har sett ut historiskt och i vilka olika former de har haft vilket passade ihop med min tidigare forskning om just grekiska produktioner.