Glatt besked för lärarutbildningen
2011-06-16¹û¶³´«Ã½s universitet har fÃ¥tt regeringens uppdrag att fortsätta vidareutbilda och utfärda examensbevis till verksamma förskollärare och lärare som saknar examen.
- Vi är stolta och glada över att fÃ¥ fortsatt förtroende, säger Lennart Jansson, utbildnings- och forskningssamordnare för lärarutbildningen vid ¹û¶³´«Ã½s universitet.
Snart införs lärarlegitimation. För att kvittera ut sin legitimation krävs ett examensbevis. Men det finns yrkesverksamma förskollärare och lärare som inte har tagit ut någon examen eller behöver komplettera sin utbildning. Regeringen har nu avsatt medel för vidareutbildning av dessa.
- Lärare som har gått en utbildning, men saknar vissa delar, kan nu komplettera med det för den då aktuella utbildningen. Många har dessutom arbetat länge och skaffat sig gedigna yrkeskunskaper den vägen. Dessa kompetenser och erfarenheter kommer att prövas för ett eventuellt tillgodoräknande i en examen, säger Lennart Jansson.
- Jag välkomnar satsningen. Vi eftersträvar alltid god kvalitet och naturligtvis ser vi det som självklart att alla lärare i den svenska skolan är examinerade. Målsättningen är att alla lärare ska vara examinerade för att bättre möjliggöra hög kvalitet.
Sedan 2007 pågår en vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen, VAL-projektet. Det ersätts nu av den nya förordningen. Bestämmelserna från VAL-projektet gäller till stora delar även i den förordningen.
För 2011 har 50 miljoner kronor avsatts för utbildningssatsningen. För 2012 är summan 100 miljoner kronor och för 2013 och 2014 är den 150 miljoner kronor per år. Satsningen kommer att pågå till 30 juni 2018 och antagningar kan göras till och med den 30 juni 2015.
Övriga lärosäten som ska starta utbildningen är Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Högskolan i Jönköping, Linköpings universitet, Stockholms universitet, Malmö högskola samt Umeå universitet.