God ekonomi för ¹û¶³´«Ã½s universitet
2003-02-14¹û¶³´«Ã½s universitet uppvisar ett mycket positivt ekonomiskt resultat i 2002 Ã¥rs bokslut,
överskottet landade på knappt 20 miljoner kronor.
Det är nu andra året i rad som universitetet kan visa på ett överskott i bokslutet.
Både grundutbildning och forskning har expanderat kraftigt under året. Vid en jämförelse med 2001 har volymen helårsstudenter ökat med 8,8 procent. Till viss del förklaras ökningen av samgåendet med Musikhögskolan Ingesund, men den övervägande delen av ökningen har sin grund i de förändringar av universitetets utbildningsutbud som gjorts under de senaste åren och som nu ger resultat.
Ett omfattande rekryteringsarbete har utförts under 2002, inte bara för att öka antalet studenter utan även för att bredda rekryteringen och öka den etniska mångfalden i studentgruppen.
Bidragande orsaker till det positiva resultatet är att kostnadsutvecklingen inte varit högre än intäktsutvecklingen vid en jämförelse med föregående år. Universitetets ekonomi har stabiliserats på en hög nivå med en god kontroll över kostnader och intäkter. Universitetet nådde också för första gången på fem år det så kallade takbeloppet och kunde dessutom ta i anspråk tidigare års sparade grundutbildningsmedel.
Omsättningen mellan 2001 och 2002 har ökat kraftig, med närmare 120 miljoner kronor och omsättningen uppgick till totalt 700 miljoner kronor. Ökningen består framförallt av ökade anslag till grundutbildning samt forskning, ökning av externa intäkter, integrationen med Institutionen Musikhögskolan Ingesund samt att universitetet nådde takbeloppet.
Totalt steg intäkterna till grundutbildningen med cirka 80 miljoner kronor och intäkterna avseende forskning med knappt 40 miljoner kronor.
Likviditeten är mycket god, 162 miljoner kronor vid årets slut. Den goda likviditeten har genererat ökade ränteintäkter för universitetet.
Bokslutsresultatet stämmer mycket väl överens med den delårsrapport som universitetet lämnade till regeringen den 30 juni.
Förklaringar till några termer:
Helårsstudenter: Alla studerande vid universitetet omvandlat till fulltidsstudenter, det vill säga 40 poäng per läsår.
Helårsprestationer: Antalet godkända studiepoäng omvandlat till fulltidsstudenter med 40 godkända studiepoäng. Totalt antal poäng delat med 40.
Takbelopp: Universitetets anslag beror på hur många helårsstudenter och helårsprestationer som utförs vid universitetet. Takbeloppet är den maximala summan som kan erhållas och utgår från det uppdrag som regeringen har gett universitetet.