Grattis Beatrice Hedelin, nybliven docent!
2021-11-26Vad handlar din forskning om som lett fram till docenturen?
- Förutom en ökad förståelse kring styrprocesser inom vattenförvaltning och översvämningsplanering har min forskning bland annat resulterat i en modell för hur hållbar utveckling kan omsättas från teori till praktik kallad STEP, Sustainable development from Theory to Practice.
Forskning löper i tre spår:
- Forskning om hur hållbar utveckling kan omvandlas från teori till praktik. Förutom modellen STEP har Beatrice även utvecklat ett ramverk med kriterier för hållbara planeringsprocesser, som bygger på idén med STEP.
- Forskning om vattenresursförvaltning, översvämningshantering och klimatanpassning. Den här delen består av empiriska studier av praktiker i olika länder och på olika administrativa nivåer inom vattenresursplanering och klimatanpassning/översvämningshantering. Det är både hennes egna och sampublicerade arbeten i Sverige och internationella jämförande fallstudier.
- Forskning och utveckling för planeringsverktyg som exempelvis deltagande modellering. Här inriktar Beatrice sig på verktyg som kan stödja deltagande och sektorsövergripande samverkan inom samhällsplanering.
- Forskning om hållbar utveckling är ofta antingen väldigt teoretisk eller tillämpad, säger Beatrice. I de teoretiska diskussionerna försvinner att hållbarhet behöver definieras specifikt i olika sammanhang. I den tillämpade forskningen tappar man ofta kopplingen till det breda begreppet och hamnar i att allt som är ”bra” är hållbart.
Målkonflikter som ingår i komplexa problem avgränsas bort utan tydligt motiv. Modellen STEP är tänkt som en hjälp för forskare och finansiärer att designa forskning och utveckla integrerade teorier och hållbara praktiker där kopplingarna mellan teori och praktik (”stegen”) är bärande och tydliga.
Finns det något i din forskning som du tycker är särskilt spännande?
- Jag ser en stor potential i många av verktygen inom deltagande modellering, eller participatory modeling (PM). Modell-verktygen tydliggör kopplingar mellan olika aspekter av ett komplext problem och stödjer på så sätt strukturerade resonemang, transparens, lärande mm.
Hur sådana verktyg kan hjälpa oss att länka styrning inom olika geografiska och administrativa skalor är ett viktigt utvecklingsområde.
- Jag har ett spännande samarbete med forskare i USA här som bland annat har mynnat ut i bildandet av ett ”Community of practice” inom PM.
Effektivisera samverkan
Ett annat verktyg som Beatrice utvecklat tillsammans med Mattias Hjerpe, Linköping, är the Provider-User Matrix. Det bygger på idén att om samverkan ska fungera effektivt, så bör de nyttor som skapas inom en samverkansgrupp (providers) matcha de behov som finns hos de som representeras i gruppen men som kanske inte ingår själva (users).
- Exempel på nyttor är ökat förtroende mellan personer och organisationer, kunskapsutbyte och samproduktion av kunskap, projektidéer och smidigare kommunikation. Verktyget ger stöd för att identifiera vilka nyttor som samverkan ger upphov till enligt de som ingår i en viss samverkansgrupp, och, att identifiera potentiella och använda.
Vad betyder din nya titel som docent?
- Processen att skriva ansökan, där jag skulle sammanfatta allt jag gjort var kul! Det var också väldigt bra och lärorikt att få kommentarer på min ansökan från erfarna kollegor. Titeln är en bekräftelse över vad jag arbetat med under många år!
Här kan du läsa mer om
Här kan du läsa mer om deltagande modellering, i artikeln .