Hallå där...
2019-03-05Jenni Koivisto, nydisputerad universitetsadjunkt i risk- och miljöstudier!
Naturkatastrofer orsakar stora förluster och kan snabbt motverka utvecklingsinsatser i ett land. Arbetet med katastrofriskreducering bör därför behandlas på flera nivåer i samhället och som en viktig del av det bredare utvecklingsarbetet, skriver Jenni Koivisto i sin avhandling "Navigating in the Midst of Uncertainties – Challenges in Disaster Risk Governance in Mozambique".
Vad handlar din avhandling om?
- Fokus i min avhandling är det katastrofriskreducerande arbetet i Moçambique, ett låginkomstland som också regelbundet drabbas av naturkatastrofer som orsakar stora förluster av liv, möjligheter till försörjning och ekonomisk skada. Globala ramverk, akademiker och praktiker förespråkar Disaster Risk Governance, DRG - katastrofriskreducerande strategier och styrning som innefattar många samhällssektorer och många olika aktörer. Då många olika aktörer är verksamma och samverkar på olika nivåer i samhället uppstår dock en rad osäkerheter kopplat till områden som inkludering, koordinering och konflikter som varit sparsamt belysta i tidigare studier.
Kan du berätta något om dina resultat?
- Genom datainsamling i Moçambique i flera olika omgångar har det blivit tydligt att aktörer som är involverade i katastrofriskreducering i Moçambique står inför många utmaningar utöver rena kunskapsbrister. Utmaningarna som beskrivs i min avhandling handlar snarare om så kallade strategiska och institutionella osäkerheter, det vill säga frågor som samordning, samarbete, informationsutbyte och inkludering av aktörer i beslutsprocesser.
Vad tillför din avhandling området?
- Det finns inte så många studier som kopplar ihop katastrofriskområdet med policylitteratur eller som fokuserar på institutionella utmaningar. Min avhandling bidrar här genom att koppla ihop områdena för att operationalisera konceptet DRG. Att en effektiv katastrofriskreducering är viktig betonas ofta, men olika osäkerhetsfaktorer har inte behandlats tillräckligt i tidigare studier. På liknande sätt har kopplingen mellan policyprocesser inom området och det politiska landskapet inte getts tillräckligt fokus i tidigare DRG-litteratur.
Ett viktigt resultat i min avhandling är att teori och praktik inom området disaster risk governance bättre behöver ta hänsyn till frågor som maktförhållanden, ansvarsskyldighet och öppenhet över olika nivåer. Samtidigt behöver fokus läggas på inkludering, samordning och kapacitet hos olika intressenter.
Vad ska du göra nu?
- Nu jobbar jag som universitetsadjunkt i risk- och miljöstudier pÃ¥ ¹û¶³´«Ã½s universitet. Mest är det undervisning i olika kurser kopplat till kandidatprogrammet miljö och säkerhet.
Här kan du läsa avhandlingen