Hallå där Björn Åstrand...
2016-10-14...dekan för lärarutbildningen, du och rektor Åsa Bergenheim har nyligen varit i Singapore, vad var syftet med resan?
- Singapore är ett litet land, som halva Öland, och utan naturtillgångar. På den lilla ytan bor fem miljoner och man insåg att deras viktigaste tillgång var människor. Därför satsade man på att bli en kunskapsnation. Under ett par decennier utvecklade man därför skolan från mycket gammaldags och bristfällig till ett av världens i särklass bästa utbildningssystem.
- Idag lyfts ofta Singapore fram som ett föredöme, så för den som är intresserad av utveckling av högre utbildning, lärarutbildning och skola, ja då är ett studium av Singapore ett måste. Inte för att kopiera utan för reflektion över våra möjligheter.
Hur har de gjort för att åstadkomma den förändringen?
- De insåg att deras möjlighet att bygga ett utvecklat samhälle helt enkelt stavas undervisning, lärande och kunskap och bestämde sig för att satsa. Resten är som det brukar heta historia.
Var i Singapore var ni och vilka träffade ni där?
- Vi var på deras utbildningsministerium där bland annat deras nationella utbildningspolicy utvecklas och på skolbesök för att se hur de arbetade. Vi träffade ledningen för Nanyang Technological University, ett av Asiens bästa tekniska universitet, och lyssnade till deras syn på lärande i högre utbildning och på lärarutbildningsfrågor. Vi försökte studerade systemet från ax till limpa.
- På Nanyang Technological University lärosätet ligger också National Institute of Education, NIE, som är landets enda lärarutbildare. Där träffade vi dess ledning, lärare och studenter. Sen besökte vi också Academy of Singapore Teachers, en akademi som står för stöd för lärarnas professionella utveckling. Det var fascinerande att få samma system beskrivet från alla dessa håll och överraskande samstämmigt.
Vad tar ni med er därifrån?
- Man kan låta sig inspireras av en rad saker, också ganska konkreta modeller. Exempelvis hur studenter förbereds inför den verksamhetsförlagda utbildningen, vilket stöd de får och vilka program de genomgår efter examen under en period om tre år efter examen. Men det som verkligen sticker ut är deras förhållningssätt. De är dedikerade, systematiska, lämnar inget åt slumpen, uthålliga och de har kraft. Och de satsar smart, med gott om resurser på rätt ställe.
Vad kan det svenska skolsystemet lära sig av Singapores skolsystem?
- Tänk efter, vad betyder det egentligen och vilka konsekvenser får det, om man ska göra allvar av att kunskap är samhällets viktigaste tillgång? Det betyder att elevers lärande verkligen sätts i centrum och att läraryrket är samhällets viktigaste yrke. Det handlar då inte bara om status, lön och erkännande utan om att ingen annan hänsyn får gå före. Inte under skoldagen, inte på skolan och inte i de nationella prioriteringarna.
Är det något särskilt våra lärarutbildningar i Sverige kan lära sig av Singapore?
- En sak bland många är hur mycket energi de lägger ner på varje student och att varje student tidigt får utveckla en tydlig läraridentitet. De blir sedda som blivande lärare, de bemöts tydligt och de utvecklar snabbt den identiteten då alla lärare de möter i sin utbildning har ett tydligt fokus på just detta.
Vad händer nu?
- Ja, hur seriösa vill vi vara? Nationellt och lokalt? Själv tar jag med mig denna inspiration bÃ¥de i mitt lokala arbete och det jag gör som regeringens särskilda utredare och i Skolkommissionen. Vi har ocksÃ¥ bjudit in singaporianska kollegor hit till ¹û¶³´«Ã½s universitet.