Hallå där Erik Wästlund...
2014-05-23Lektor i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning. Din forskning har den senaste tiden uppmärksammats både i New York Times och Wired. Kan du berätta vad den handlar om?
- Min forskningen handlar om hur vi tar till oss text när den presenteras elektroniskt, till exempel via en datorskärm eller surfplatta, och vilka problem som finns förknippat med det. Böcker och boklayout har utvecklats i hundratals år medan digitala media bara har några få år på nacken. Det är inte konstigt att böcker är snäppet bättre på att förmedla information. Men min poäng är inte att böcker är bättre, utan att vi kan göra e-läsandet bättre genom att förstå skillnaderna. Det absolut viktigaste är att informationen anpassas till mediet det ska förmedlas på annars kommer vi som läsare till exempel att lägga onödig tid på att scrolla hit och dit istället för att bara bläddra till nästa sida.
Vad bygger denna forskning på?
- De här studierna var en del av min doktorsavhandling. Jag genomförde flera experiment där jag bland annat jämförde läsning på paper vs skärm och hur olika typer av textlayout påverkar läsaren. När jag gjorde studierna var det så kallade tjockskärmar som gällde och många sa att vänta bara tills nästa generation skärmar kommer då försvinner skillnaderna. Men så sent som förra året replikerades just papper-skärm studien i Norge, med samma resultat.
Vad forskar du om just nu?
Just nu ägnar jag mig framförallt åt snabba automatiserade beslut. Även om det är långt från läsning så handlar det fortfarande om att ta in och bearbeta information. Men istället för att skapa mening, sammahang och minnen slutar det i beslutsfallet med ett val.
Läs mer om Eriks forskning om papper vs skärmar i och .