Hallå där Jonas Hjalmar Blom …
2022-12-13… doktorand i psykologi som just nu turnerar runt om i landet med föreläsningen ”Konspirationsreceptet”. Vad handlar den om?
– Den handlar om de psykologiska aspekterna av konspirationsteorier; desinformation och påverkan. Som doktorand vid ýs universitet försöker jag ta "den tredje uppgiften” på allvar – att sprida forskning till allmänheten. Så jag besöker bibliotek och kulturhus för att presentera vad psykologisk forskning säger om hur konspirationsteorier skapas, växer och sprids. Samt vilka människor som har en tendens att tro på felaktiga konspirationsteorier, även när motsatsen bevisats av fakta.
Hur uppkom idén till föreläsningen?
– Jag har länge varit intresserad av frågor som rör kunskap och skepticism. Min tid i Försvarsmakten fick mig intresserad av underrättelsetjänst, informationskampanjer och psykologisk krigföring. Både under och sedan efter min psykologutbildning ville jag hålla den skeptiska fanan högt och engagerade mig i frågor som rör pseudovetenskap, till exempel genom att granska populärvetenskapliga böcker. Under de senaste åren i samband med amerikanska presidentval och pandemin samt nu senast med det planerade statskuppsförsöket i Tyskland och invasionen av Ukraina har det blivit ännu viktigare att förklara varför lögner skapas och sprids. Ibland får de ju hemska konsekvenser, vilket vi sett exempelvis vid stormningen av Capitolium i USA, med mord och våldtäkter i Ukraina samt mordet på Ing-Marie Wieselgren här i Sverige.
Vem vänder du dig till och vad vill du att åhörarna ska få med sig?
– Jag vänder mig till en intresserad allmänhet och hoppas att det ska vara tillgängligt och begripligt för de flesta. Min publik har stor bredd, allt från ”TikTokande” 12-åringar till 90-plussare. Det är kul! Jag vill ge publiken ett "recept" på hur konspirationsteorier skapas, växer och sprids. Samt, än viktigare, ett recept på ett vaccin mot konspiratoriskt tänkande.
Din forskning, vad handlar den om?
– Jag forskar om hälsosam beteendeförändring. Även hälsa och välmående är ett fält där det finns mycket pseudovetenskap och konspirationsteorier. Där finns också mycket bra forskning som jag vill bygga vidare på. Just nu håller jag på med datainsamling för två studier. En kvantitativ studie, där jag försöker att hjälpa människor att ta ett långsiktigt perspektiv på sin beteendeförändring genom att skapa en starkare koppling till sitt "framtida jag". Och en intervjustudie där jag försöker förstå likheter och skillnader mellan hur praktiker arbetar, exempelvis personliga tränare och hälsocoacher, och vad forskningen säger om hälsosam beteendeförändring. Så det går framåt!
Har du några avslutande ord att skicka med så här mitt i julstressen?
– Då jag just återhämtat mig från allvarlig sjukdom blir mina avslutande ord: var noga med hur du spenderar din tid. Lägg den på sådant som är meningsfullt och roligt för dig.
- Läs mer om föreställningen på