Hallå där Katarina Wetter Edman...
2011-10-11... doktorand i designmetoder för tjänsteinnovation vid Business & Design Lab, Göteborgs universitet, och forskare vid CTF. Den 30 september försvarade du din licentiatuppsats "Service Design - a conceptualization of an emerging practice" vid Göteborgs universitet. Vad handlar den om?
- När business möter design. I det här fallet hur marknadsförare och designer förstår och arbetar med dem som ska använda deras tjänster.
Vad skiljer de båda åt?
- En designer lägger stor vikt vid hur själva tjänsten utformas och involverar användarna i hela processen. En marknadsförare utgår i högre grad från företagens intressen och fokuserar snarare på att fånga in användarnas idéer.
Vad är syftet med din uppsats?
- Om de olika kompetenserna bättre förstår hur de bidrar i tjänsteutvecklingsprocessen, och om tjänstedesignkompetensen bidrar med ett mänskligare perspektiv, kan vi förhoppningsvis få fram bättre tjänster. Uppsatsen är också ett försök att förstå vad som händer när industridesigners ska gå från att utveckla saker, till exempel termosar och kontorsstolar, till att börja utforma tjänster.
Men hur menar du då, design av en termos kan jag förstå men en tjänst?
- Tänk en bussresa eller en hotellvistelse, den innehåller både materiella och immateriella objekt och just inom tjänsteutveckling så har användaren en stor roll. Den som ska uppleva och köpa tjänsten, det vill säga användare, börjar alltmer ses som samskapare av värdet av tjänsten istället för endast som mottagare av något som ett företag levererar. Designkompetensen är bra på är att förstå sammanhanget där samskapandet sker.
Hur kom du på denna idé?
- Jag är utbildad industridesigner på HDK och har tidigare arbetet som industridesigner. Jag upplevde ofta att det var komplicerat att integrera designkompetens i organisationer. Därför tycker jag att det är intressant att försöka förstå hur designers kunskap och praktik fungerar när man integrerar kunskap från olika områden och på vilka sätt det bidrar till innovation.