Hallå där Katrin Lättman, transportforskare vid CTF...
2019-09-20... som nyligen medverkat i konferensen Thredbo16, International Conference Series on Competition and Ownership in Land Passenger Transport, i Singapore. Varför var du där?
- Jag presenterade ett konferenspapper som handlade om upplevd tillgänglighet - hur enkelt det är att leva ett tillfredsställande liv med hjälp av transportsystemet - inom dagligt resande och hur den upplevda tillgängligheten försämras i situationer där den privata bilen inte finns tillgänglig som transportmedel. Jag medverkade i workshopen ”Realising the potential benefits of Demand-Responsive Travel” och vi diskuterade, bland annat, nya mobilitetslösningar, som till exempel Demand-responsive transit (DRT) eller Mobility as a Service (MaaS), som ett ersättningsalternativ för den privata bilen.
Kan du berätta mer om konferensen om?
- Konferensen arrangeras vartannat år och samlar forskare, trafikoperatörer och beslutsfattare kring hållbara transportlösningar och har ett interaktivt upplägg där konferensbidragen presenteras och diskuteras i workshopformat.
Vad tar du med dig från årets konferens?
- Sociala konsekvenser, individperspektiv och resenärsbeteende får alltmer diskussionsutrymme vid sidan av de klassiska ekonomiska perspektiven på transportplanering, implikationer och nyttan med olika transportlösningar. En viktig utveckling. Workshopformatet är mycket givande och deltagarna inspirerade stort med sina idéer och projekt. Bland annat lyftes mobilitet/tillgänglighet ”för alla” - hur man inkluderar landsbygden, vilka barriärer som finns, och för vem, med gamla och nya mobilitetslösningar. Vi diskuterade också en hel del kring den stora tilltro som läggs på ny teknik som lösningen på diverse problem. Sammantaget fick jag med mig flera nya perspektiv på aktuella frågor som jag tar med mig i min forskning.
Avslutningsvis, vad vill du bidra med genom din forskning?
- I dag utvärderas befintliga transportsystem och nya mobilitetslösningar främst genom objektiva plats- och tidsbaserade mätningar. Genom vår forskning som bland annat resulterat i metoden PAC, Perceived Accessibility Scale, kan man utvärdera om ett nytt transportalternativ ger en bättre upplevd tillgänglighet och i så fall för vilka grupper i samhället? Kännedom om olika resenärstypers upplevda tillgänglighet när tillgången till bil begränsas är viktigt för att kunna utveckla attraktiva och tillgängliga transportsystem för alla resenärsgrupper.