Hallå där Larry Greenberg, prefekt på institutionen för miljö- och livsvetenskaper!
2021-10-13Hur känns prefektuppdraget nu efter cirka 8 månaders erfarenhet?
- Det känns bra! I början kändes det övermäktig med så mycket att sätta sig in i, men nu känns det mer hanterbart. Det är spännande att kunna använda min långa erfarenhet i ett annat sammanhang, nämligen att leda institutionen framåt.
Det första Larry gjorde i sin nya roll som prefekt var att ordna korta möten med medarbetarna på institutionen, för att se vad de ville ha av honom som prefekt och proprefekt, Ann Erlandsson.
Larry säger att han vill arbeta i en miljö med transparens och öppenhet. Han tycker det är viktigt att skapa rättvisa och delaktighet bland kollegorna.
- Jag vill se över hur man fördelar interna pengar inom forskningen, till exempel gällande medfinansiering och jämställdhet.
Larry har under pandemin haft veckovisa muntliga informationsträffar på Zoom, vilket har spelats in och lagts upp på Canvas, så att medarbetarna kan se det när de vill, vilket varit mycket uppskattat.
- Min vision är en verksamhet som präglas av tradition och stabilitet, men också av förändring och nytänkande. Jag ser en institution som är under ständig förbättrings- och utvecklingsarbete när det gäller undervisning, forskning och den tredje uppgiften. Det kräver mycket diskussion och dialog mellan medarbetarna.
Hur ser du på framtiden för institutionen för miljö- och livsvetenskaper?
- Jag ser en ljus framtid! Bland annat jobbar vi långsiktigt för att Geomatik ska bli ett forskarutbildningsämne och vi behöver bygga ut Geomatiks utbildning mot avancerad nivå. Biologi är redan ett forskarutbildningsområde som är väldigt framgångsrik med mycket anslag och 19 doktorander. Vi planerar även för en internationell utbildning inom naturvård och didaktik
Vad har du för bakgrund?
- Jag är från USA ursprungligen och har gjort hela min utbildning där. Jag läste min kandidatexamen på USAs näst äldsta universitet (från 1692) Virginias College of William & Mary. Jag doktorerade i ekologi vid Cornell University och strax efter disputationen flyttade jag till Sverige för att göra en postdoc vid Lunds universitet. Det jag inte visste då var att det skulle resultera i ett permanent uppehåll i Sverige. Med undantag av en kortare anställning vid Michigan State University har jag bott i Sverige sedan dessa, 10 år i Lund och resten i ý.
Är det något som dina kollegor kanske inte känner till om dig?
- Jag har skrivit en bok om antikviteter, ”The Antique Tourist: a travel guide to antiquing in Sweden” som kom ut i år. Boken inkluderar allmän information om antika stilperioder och typer av antikviteter såsom möbler, speglar, belysning, klockor, glas, metaller, keramik, i Sverige, men mest fokus ligger på vad som är speciell för varje landskap - både antikmässigt och kulturhistoriskt. Till exempel är Värmland känd för vissa typer av möbler, som skåp, stolar och golvur från Fryksdalen och Arvika, men också för keramiker som Hilma Persson och Martin Flodén och för glasföremål från de värmländska glasbruken Eda, Sölje och Liljedal. Boken är skriven på engelska i reseguides format och inkluderar var du hittar Sveriges antikaffärer och länsmuséer.
Korta fakta som du kanske inte vet om Larry Greenberg:
- Sjunger i en kör
- Har fem barn
- Gillar att baka efterrätter
- Spelade division 2 basketboll i Skåne
- Född i Alaska
- Växte upp huvudsakligen i södra USA men har bott på många ställen i hela USA
- Bott i Sverige i över 30 år
- Tycker om att träna; HIT, promenader, core, cykling
- Bodde 20 år i en 1700-tals prostgård på 600 m2 i Molkom