Hallå där Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap...
2022-09-12…Det blev ett mycket jämt val och först när alla förtidsröster och utlandsröster är räknade vet vi valresultatet. Nu på måndag förmiddag leder Ulf Kristerssons regeringsunderlag med 175 mandat jämfört med Magdalena Anderssons 174. Vad talar för att vi får ett regeringsskifte?
– Det som talar för ett regeringsskifte är att vi från tidigare val vet att utlandsrösterna brukar gynna de borgerliga partierna. Samtidigt är det mycket små marginaler i detta val och de sista rösterna kan få en avgörande betydelse. Men jag skulle ändå säga att det troliga är ett regeringsskifte.
Vilka skillnader av den förda politiken skulle det bli med en högerledd regering?
– Även om Ulf Kristersson får mandat att bilda regering, och förmodligen i första läget kommer att ha relativt lätt att göra detta utifrån att enigheten mellan de partier som lovat stödja honom inte minst handlar om att genomföra just ett regeringsskifte, är det svårt att sia om hur politikens innehåll kommer att förändras. Frågor där dessa partier är överens, som hårdare straff och en mer restriktiv invandring kommer säkert att lyftas fram inledningsvis och reformer kommer att föreslås. Vi kommer nog även att få se en omsvängning i energipolitiken där exempelvis ny kärnkraft lyfts fram som en långsiktig lösning från höger. När det gäller den ekonomiska politiken, pensionerna och även synen på vård och omsorg är dock sprickorna mellan partierna ganska stora, och då framför allt mellan Sverigedemokraterna och de övriga. Här tror jag att Ulf Kristerssons förhandlingsförmåga kommer prövas.
Var femte svensk röstar på Sverigedemokraterna och hälften av svenskarna har röstat för ett närmare samarbete med dem. Vad är dina tankar om det?”
– Jag är inte säker på att de som röstat på Kristdemokraterna, Liberalerna eller Moderaterna primärt gjort det för att stödja ett samarbete med Sverigedemokraterna, men det är klart att detta samarbete inte heller har avskräckt väljarna. Genom att dessa partier bjudit in Sverigedemokraterna som allianspartner har partiet också fått en stärkt legitimitet utanför sin egen väljarkår. Att Sverigedemokraterna går framåt även i detta val kan delvis också ses som en effekt att deras frågor fått stort utrymme i valrörelsen och på så sätt även fått sätta agendan för övriga partier. Frågan är nu om Sverigedemokraterna kommer att ges plats i en kommande regering och vad det kommer att innebära för deras stöd framgent.
Vad tycker du har kännetecknat valrörelsen 2022? Hur kommer du att minnas den?
– Jag kommer att minnas den som den valrörelse då tre borgerliga partier bjöd in SD i politikens finrum, som samarbetspartner för att bilda regering, ett skifte som jag tror att många hade svårt att se för fyra år sedan. Vi har också haft en valrörelse som pågått parallellt med ett flertal globala kriser som handlar om ekonomi, om krig i Europa och om klimatet, kriser som dock inte gjorde något större avtryck i den svenska valrörelsen.