Hallå där, Maria Tillfors, professor i klinisk psykologi och forskare inom CBU...
2021-12-02... Du är aktuell med en ny bok tillsammans med några forskarkollegor. Vad handlar den om?
- Boken heter ”Social ångest från teori till behandling” och är en summering och integrering av forskning och klinik om social ångest. Vad är det? När börjar problemen?
- Vi reder ut begreppen och tar upp aspekter som samsjuklighet, ängslighet och när blyghet och rädsla i sociala situationer går över i social ångest. Kulturella och biopsykologiska perspektiv i relation till social ångest tas upp liksom könstillhörighet, HBTQ och minoritetsstress. Den traditionella bilden av en person med social ångest som blyg och tillbakadragen utvidgas till att även gälla en person som är impulsiv och utåtagerande, så kallad atypisk social ångest. Hjärnans funktion och behandling av social ångest hos både ungdomar och vuxna behandlas också i boken.
Hur kom boken till?
- Jag är redaktör för boken tillsammans med Ewa Mörtberg, docent och specialist i klinisk psykologi och forskare vid Stockholms universitet och totalt medverkar 12 andra forskare och kliniker i boken. Vi som har skrivit boken ingår i ett nationellt nätverk med forskare som är experter inom social ångest. Vår intention med boken var att sammanställa vad vi i dagsläget vet om fenomenet social ångest och vilka kunskapsluckor som finns. Vi ansåg att en svensk bok om social ångest var motiverad eftersom det sedan 1980-talet, när social ångest för första gången etablerades som diagnos i Diagnostic and statistical manual of mental disorders i litteraturen beskrevs som ett bortglömt ångestsyndrom, formligen har exploderat av artiklar och böcker kring social ångest. Vi ville även förmedla det komplexa i att vara människa i vårt individualistiska samhälle där det ställs stora krav på den enskilda människan att flexibelt kunna interagera i en rad olika sociala situationer, både i arbetslivet men även privat.
Vem har ni skrivit boken för?
- Boken vänder sig till psykologer, psykoterapeuter, lärare, läkare, studenter
på grundläggande och avancerad nivå, samt till den intresserade allmänheten. Utifrån universitetets perspektiv så tänker jag att studenter till exempel på lärarutbildningen, i omvårdnad, socialt arbete och så klart i psykologi kan ha intresse och nytta av att läsa boken. Slutligen tror jag att delar av boken även skulle kunna vara av intresse för oss alla som arbetar på universitetet.
Fakta
Maria Tillfors är leg. psykolog och professor i klinisk psykologi och knuten till Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor, CBU, vid ýs universitet. Hon forskar om ångestproblematik och särskilt om social ångest hos ungdomar och vuxna. Fokus ligger på psykologiska mekanismer i relation till både utveckling och behandling av psykisk ohälsa.
Du hittar boken