Hallå där, Sofia Billebo, doktorand i CRS forskarskola...
2019-04-17... du började i höstas och siktar mot en doktorsexamen i kulturgeografi. Vad ska din avhandling handla om?
- Jag undersöker relationen mellan människa, djur och miljö - närmare bestämt människa, varg och olika rumsliga förutsättningar. Jag kommer att titta närmare på tre olika områden: Stockholmsområdet, Värmland och Sápmi - samernas område som i Sverige sträcker sig från Söderhamn tvärsöver till Idre och sedan hela norra delen av landet.
Hur kommer du att undersöka frågeställningen?
- Än så länge är jag i början av mitt doktorandprojekt, men jag tänker intervjua människor i de olika områdena. Jag vill ta del av deras bakgrund och upplevelser, lite som en biografi. De kommer även att få ta bilder av de platser som betyder något för dem. Min tanke är också att alla som deltar i studien ska kunna få ta del av varandras bilder och diskutera utifrån dem.
Varför valde du relationen människa, varg och miljö som område för din avhandling?
- Jag har mina rötter i Värmland. När jag skrev min masteruppsats i kulturgeografi vid Stockholms universitet valde jag temat vargen i Värmland. I Stockholm upptäckte jag att vargfrågan fanns där i bakgrunden, även om jag under min uppväxt inte personligen var direkt berörd. Vi diskuterade inte vargfrågan särskilt hemma eller så. Som kulturgeograf är jag intresserad av att problematisera områden i landskapet: Vad symboliserar de, hur används de av människor och djur, vems berättelse är synlig och vad kan det få för konsekvenser? Vargen kan uppfattas som en symbol som delar stad och land, även om det är mer nyanserat än så. Förekomsten av varg är en omdiskuterad fråga och jag vill problematisera stad-landaspekten kopplat till vargens vara eller icke vara.
Hur valde du ut områdena för din kommande studie?
- Jag har valt de geografiska områdena med tanke på att det i Värmland finns varg, att vargar inte får etablera revir i renskötselområden och att det i Stockholm givetvis inte finns varg i innerstan men att någon enstaka varg kan komma in i ytterområdenas mer lantliga delar.
Du är doktorand i kulturgeografi och inom forskarskolan Regionalt Samhällsbyggande. Vad ger forskarskolan dig som doktorand?
- Jag är väldigt nöjd med forskarskolan. Den ger mig ett tvärvetenskapligt sammanhang där vi bollar texter med varandra, utbyter erfarenheter och diskuterar utifrån våra olika ämnestillhörigheter. Jättebra!