Hallå där, Tobias Hübinette, forskare i interkultur bland annat ...
2021-03-19... du har precis kommit ut med en bok - vad handlar den om?
- Den heter "Adopterad. En bok om Sveriges sista rasdebatt" och knyter an till min ras-och vithetsforskning, bland annat projektet "Det svenska r-ordet: Användningar av och förhandlingar om termerna ras och rasism i samtida svensk internet- och sociala medier-baserad kommunikation".
Varför skrev du boken?
- Jag hade tankar på att gräva i detta redan på 1990-talet, och nu när jag på senare tid har jobbat med flera forskningsprojekt om ras så kände jag att det var dags att titta på det här igen. Boken tar sin utgångspunkt i debatten som fanns i Sverige på främst 1960- och 1970-talen, då det adopterades många barn från andra länder. Det är inte så förfärligt länge sedan räknat i antal år, men ser man tillbaka på den tiden idag är det ett samhälle som känns väldigt avlägset när man tar del av debatten som fördes då.
Varför ville du lyfta det här temat?
- Debatten på 1960-och 1970-talen säger något om vår tid. Det sker något i Sverige vid den här tiden, det är en brytpunkt vad gäller synen på ras. Med brytpunkt menar jag att det är just på 1960-talet som Sverige gör upp med det gamla rastänkandet som hade gällt under lång tid och det är i relation till adoptivbarnen som de första tankarna om dagens antirasism formuleras. Det jag syftar på är den attityd som vi har idag till ras som handlar om färgblindhet.
Du är inbjuden till SVT kulturnyheterna imorgon fredag?
- Ja, för då och då blossar debatten om adoption upp i Sverige och nu är ämnet hett igen. Att min bok kommer just nu är dock mer av en slump, men jag är glad att den uppmärksammas.
- Boken är en akademisk studie, där jag bland annat har analyserat över 500 artiklar samt en hel del böcker och riksdagsmaterial, Och mina kollegor inom kulturvetenskapliga forskargruppen Kufo vid universitet har bidragit med kloka synpunkter på textseminarierna.
"Adopterad. En bok om Sveriges sista rasdebatt" ges ut av Verbal förlag.