Handelshögskolan delade erfarenheter från en digital vår
2020-08-24Inom ramen för arbetet mot en ackreditering för AACSB riktas fokus på Assurance of Learning (AoL) och ”Teaching Effectiveness” vid Handelshögskolan – alltså att välja väl fungerande och varierade undervisningsformer för ett studentaktivt lärande och en meningsfull examination.
Ny termin på Handelshögskolan
- Syftet med AoL-dagen i höst var att få en bild av hur undervisning och examinationer har gått under den mycket speciella VT-20, sa Martin Grimberg Löfgren. Jag hoppas att ni kommer att kunna få inspiration från era kollegor i hur vi använder digital undervisning på bästa sätt inför hösten.
Handelshögskolans mål och strategier
- Vi har jobbat mycket med ”Teaching Effectiveness” och det har varit ett stort engagemang hos våra medarbetare, säger Marie-Therese Christiansson. Handelshögskolan är konkurrens-kraftig när det gäller varierande undervisningsformer och strävar efter att bli ännu bättre.
- Vi har finfina siffror i alumnmätningar som visar att våra studenter får jobb snabbt och det är ett tydligt kvitto på allas ansträngningar för att Handelshögskolan ska leverera anställningsbara studenter. Det känns också bra att veta att våra studenter finns utspridda på nästan femhundra företag. Det ger oss möjlighet att skapa långsiktiga relationer i både privata och offentliga organisationer, stora som små. Att alumner kommer tillbaka som gästföreläsare och förser oss med skarpa case i undervisningen är verkligen glädjande och kvalitetshöjande.
Inspel och goda exempel på digital undervisning
- Jag har använt olika funktioner i Canvas till kursen Statistik II. Exempelvis har vi byggt en frågebank med slumpmässiga frågor som både sparat tid och försvårat möjligheten till fusk, säger Dan Larsson. Även tidsatta examinationer har varit till hjälp. Men det finns dock en del osäkerhet kring rättssäkerhet i de digitala examinationerna som vi behöver lösa inför nästa kurstillfälle. Våra studenter behöver kunna lämna in sina uträkningar och formler på samma sätt och där vi lärare kan utläsa ett exakt svar.
- Vår kurs handlar om systemintegration där studenterna jobbar tillsammans dagligen i team med olika kompetenser från olika utbildningsprogram med ett omfattande case och jag var tveksam till att den skulle fungera som distanskurs, säger Benneth Christiansson.
- Men det visade sig att det gick bättre än jag trodde. Vi lärare upplevde att vi kunde följa studenternas arbete på ett mycket transparent sätt genom de digitala verktyg som studenterna använde och vi lärare fanns ständigt tillgängliga via Slack. Även studenterna tyckte att det var ett smidigt sätt att genomföra kurs och examination med digitala verktyg från branschen.
- Upplägget byggde på att det var en grupp med max 32 studenter och vi var noga med att de fritt kunde använda open source-program, säger Tomas Gustavsson.
UPE demonstrerade funktionalitet i Zoom inför höstens utmaningar
Efter inspel och goda exempel delades erfarenheter och funderingar i en rad engagerande former för gruppdiskussioner under ledning av UPE där funktionalitet i Zoom demonstrerades i användning.
Tips och trix för gruppindelning, grupparbeten och handledning via break-out rooms, vikten av kursdesign och instruktioner för att också lämna över ett ansvar till studenterna för att nå delaktighet var några exempel som ventilerades inför en digital höst.