HotSpot - en fulländad arbetsmarknadsdag
2003-04-11Årets upplaga av HotSpot var ett myller av aktiviteter, samtal, skratt, informationsutbyte, trängsel, struktur och flyt. Allt som en bra mässa ska erbjuda.
– Jag är så fruktansvärt nöjd, sa projektledare Linda Eriksson när hon summerade dagen. Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv.
HotSpot-dagen var kontaktknytarens och "mässråttans" Mecka. Pennor, toapapper, liftkortshållare, plåster och godis. Bara att fylla på kassen. Och vem brydde sig om att lunchplatserna i Gläntan var obefintliga? Knäckebröd från en monter tillsammans med dricka från den andra gav utmärkt energi. För den som ville kunde detta sedan toppas med kokosboll och kaffe till efterrätt.
Men fanns det jobb och information också? Ja, i överflöd. Främst lärare verkar gå en ljus framtid tillmötes. Enköpings kommun hör till de kommuner i Sverige som ökar i befolkning och var på HotSpot för att rekrytera just lärare.
– Vi har idag cirka 100 lediga jobb med inriktning på pedagogiskt arbete som vi idag tvingas besätta med obehöriga lärare, sa kommunens representant Tomas Frisk.
Montern var smyckad med matchtröjor tillhörande kommunens stolthet, nykomlingarna i Allsvenskan, Enköpings SK. Tomas Frisk menade att denna händelse genererar ett stort mervärde för en liten kommun som Enköping. Det blir som en våg att rida på.
– Nu hamnar vi i blickfånget. Man har upptäckt att vi finns. Häromdagen var det till exempel ett inslag om snus i tv. Då gjorde man reportaget från vår lilla snusfabrik som bara tillverkar några hundra kilo om året.
I Finspång är inte behovet av lärare lika trängande även om de också besökte HotSpot i samma syfte.
– Att vara med här är en del av den naturliga rekryteringen. Vi har inget akut behov även om det ständigt finns lediga tjänster, förklarade Mats Broström och visade upp en lista med för närvarande 25 lediga tjänster främst inför höstterminen.
I Aula Magna pågick under dagen två föreläsningar med Madeleine Oom och Janne Josefsson. Janne Josefsson började sin föreläsning med en liten passning till Bert Karlsson. Trots att denne man är något av en skojare så är han inte obegåvad, menade Josefsson och citerade skivbolagsdirektören.
– "Det viktiga i tv är inte att tala sanning, utan att se ut som om du gör det". Och det har han helt rätt i, sa Janne Josefsson och påpekade vikten av att vara kritisk till det man ser.
Det som visas i tv är långt ifrån den objektiva sanningen som det många gånger utger sig för att vara. Det finns överhuvudtaget ingen objektiv sanning påpekade han, men en journalist måste sträva efter att komma så nära det som kan kallas verklighet och sanning som möjligt.
– Det finns en journalistik som vill gräva på djupet men det finns en feghet hos många journlister idag som gör att de inte vågar rota i saker. Man måste våga riskera sig själv för att komma nära verkligheten.
– Folk kommer att se dig som en som själv skulle kunna kastat sten under kravallerna. De kommer att kalla dig kommunist men det måste man våga ta om man vill komma verkligheten så nära som det går.
Genom dagens "motpolsjournalistik" kommer man inte nära verkligheten, menade Janne Josefsson och tog exempel från Osmo Vallo-fallet. Där ställdes Vallos mor, Signe Modén, på ena sidan och poliser, åklagare och obducenter på den andra.
– Det är ett vanligt förekommande arbetssätt som enbart gynnar dem som har något att dölja, sa han. Det blir ord mot ord och oftast en vanlig människa mot höga byråkrater. Utifrån det är det upp till tittaren själv att tolka. Och hur ska tittaren kunna avgöra vad som är sant eller falskt när inte hela den bakomliggande historien visas upp?
Kunskapsradion sänder bandade versioner av de båda föreläsningarna. Madeleine Oom klockan 12.30 fredagen den 11 april samt 09.30 måndagen den 14 april. Janne Josefssons föreläsning sänds cirka en timme senare de bägge dagarna. Kunskapsradion sänder över 92.2 Mhz.