Hur köper kunden?
2011-05-25Vad är det som avgör vilken vara en kund väljer att köpa i en matvarubutik? Hur upplever kunden sitt besök i matvarubutiken eller andra miljöer? Detta är nÃ¥gra av svaren som söks i en ny forskningsprofil vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ¹û¶³´«Ã½s universitet.
Den nya forskningsprofilen "The New Service Economy+" har precis startat och sträcker sig över två år. Satsningen är en fortsättning på en tidigare forskningsprofil inom samma område och finansieras av KK-stiftelsen (Kunskaps- och kompetensstiftelsen). Den sammanlagda budgeten är på 15 miljoner kronor.
Ny teori och praktisk kunskap
Forskningsprofilens syfte är att skapa generella och teoretiska forskningsresultat inom området kundupplevelser.
- Vi vill få en djupare förståelse för kundernas upplevelser från olika perspektiv och bygga ny teori som baserar sig på tjänsteforskning, konsumentbeteende och psykologi. Vi vill utveckla generella forskningsresultat som är användbara i både teori och verklighet, säger Martin Löfgren, lektor i företagsekonomi och ansvarig för forskningsprojektet.
Ikea och TeliaSonera
Tillsammans med företagen Ikea ¹û¶³´«Ã½, Telia Sonera, Ergonomidesign och Tobii Technology AB, kommer forskarna att undersöka olika aspekter av kundupplevelser - frÃ¥n skyltning och varornas placering i butiken till konsumtionsmönster och butiksmiljön i stort. Studierna ute i butiker och konsumentmiljöer kommer bland annat att göras med hjälp av eye-tracking utrustning, som ger forskarna möjlighet att studera hur ögat rör sig över till exempel en butikshylla.
- Vi hoppas att vår forskning ska bidra till en ökad förståelse för konsumenters attityder och beteenden. Ett konkret exempel är upplevelserummen på Ikea - vad vill vi uppleva och känna när vi kommer dit? De flesta företag idag är bra på att märka om kunderna är nöjda eller missnöjda, men de kan inte sätta fingret på varför. Det är förlegat att bara maximera "säljet". Idag handlar det om långsiktigt nöjda kunder som kommer tillbaka, säger Martin Löfgren.
Forskningsledare är förutom Martin Löfgren, även professor Bo Edvardsson, vetenskaplig föreståndare för CTF, Centrum för tjänsteforskning. Satsningen stärker CTF:s ställning som en internationellt konkurrenskraftig forskningsmiljö och bidrar samtidigt till långsiktig och nyskapande verksamhet i företag.