Hur utveckla yrkeslärarutbildningen?
2010-05-27Att utveckla yrkeslärarutbildningen tillsammans med gymnasieskolor och näringslivet. Det är syftet med det nätverk som planeras kring utbildningen vid ¹û¶³´«Ã½s universitet. En konferens förra veckan blev startskottet.
Yrkeslärarutbildningen vid universitetet startade 2005. Intresset har varit stort och fortsätter att vara så. Inför höstterminen 2010 är det 152 förstahandssökande som konkurrerar om 30 platser. När nu hela lärarutbildningen arbetas om har samverkan med skolhuvudmän och näringsliv poängterats när det gäller just yrkeslärarutbildningen.
- Vi har ett gott samarbete med skolorna i region som vi kontinuerligt utvecklar. Nu tog vi initiativ till en samverkanskonferens och ville framförallt ytterligare involvera näringslivet i samarbete runt utbildningen, säger Birgitta Holm, programledare för den kompletterande lärarutbildningen KUB, där yrkeslärarutbildningen ingår.
60 deltagare diskuterade under två dagar utbildningen, dess innehåll, verksamhetsförlagd utbildning, utbyten med näringsliv med flera frågor. Bland programpunkterna märktes "Vad är yrkesdidaktik och hur kan vi tillsammans utveckla den?" med Anna-Lena Göransson, lektor i yrkesämnenas didaktik och Stefan Widqvist, universitetslektor i idé- och lärdomshistoria.
Inledningsvis poängterade ocksÃ¥ prorektor Thomas Blom, Christer Alnebratt frÃ¥n gymnasienämnden i ¹û¶³´«Ã½ och Marianne Andersson som representerar TeknikCollege och The Paper Province att en samverkan om utbildningen behövs. De uppmanade deltagarna till att skapa ett nätverk.
- Vi kan glädjande nog konstatera att intresset var stort. Den kompletterande lärarutbildningen fick i uppdrag att dra upp riktlinjerna för ett nätverk, säger Birgitta Holm.
Syftet med detta nätverk ska vara ett trepartssamarbete kring den nya yrkeslärarutbildningen. Genom erfarenhetsutbyte och kontinuerlig information ska kunskapen om vad en yrkeslärare behöver kunna öka.
I den nya lärarutbildningen kortas yrkeslärarutbildningen ner till enbart 90hp i stället för 180 hp. Det kommer att krävas relevant yrkeserfarenhet som idag, men inte 90 högskolepoäng, eller relevant akademisk utbildning. Den nya utbildningenkommer att bestå av en utbildningsvetenskaplig kärna om 60 hp och verksamhetsförlagd utbildning, VFU, på 30 hp. Studenter med tidigare lärarerfarenhet kan validera sin yrkeserfarenhet och korta ner VFU-tiden.