Identifierade utvecklingsområden för att minska risk för långvarigt biståndsmottagande
2022-01-26FoU Välfärd Värmland på ýs universitet har under 2019 och 2020 följt 566 klienter i Värmland och resultatet finns nu i en nypublicerad resultatrapport.
Ekonomiskt bistånd, är socialtjänstens största biståndsinsats. Behovet av ökad kunskap är stort och det är brist på forskning om vilka insatser som minskar risken för långvarigt biståndsmottagande.
Projektet ”Systematisk Uppföljning i Värmland inom Ekonomiskt bistånd”, SUVEk, är ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom FoU Välfärd Värmland med syfte att öka kunskapen om vilka bakgrundsfaktorer, behov och insatser som har samband med kortvarigt och långvarigt biståndsmottagande. I december 2021 publicerades en resultatrapport.
- SUVEk genomförs i samarbete med Värmlands kommuner, säger Carolina Jernbro, lektor i folkhälsovetenskap och ansvarig forskare i SUVEk. Vi gjorde en datainsamling i början av 2021 där handläggare från femton kommuner i Värmland svarade på antalet klienter som beviljats ekonomiskt bistånd för första gången mellan januari och april 2019.
Fem utvecklingsområden har identifierats
- Det vi har sett är att ungdomar är en viktig grupp i utvecklingsarbetet, säger Carolina Jernbro. En dryg tredjedel av biståndsmottagarna i studiepopulation var ungdomar och det var en betydligt högre andel långvarigt biståndsmottagande bland ungdomarna i jämförelse med övriga klienter.
Det var också betydligt vanligare med låg utbildning, alltså grundskola som högsta avslutade utbildning, bland ungdomarna i jämförelse med övriga äldre klienter. De såg också att klienter som bedömdes ha psykisk ohälsa som stort arbetshinder hade ökad risk för långvarigt biståndsmottagande och detta var betydligt vanligare hos svenskfödda än utrikesfödda.
Befolkningsstudier har emellertid visat att utrikesfödda rapporterar sämre psykisk hälsa än svenskfödda. Det finns i och med det en risk att utrikesföddas psykiska ohälsa missas i bedömningarna vilket kan leda till att insatserna inte med säkerhet möter upp behoven.
- Dessutom såg vi brister i samverkan mellan socialtjänsten och andra myndigheter, som till exempel Arbetsförmedlingen, och brister i brukarinflytande i förhållande till insatser säger Carolina Jernbro. Ibland saknades det också viktig information om klienten i dokumentationen.
SUVEk förväntas fylla en del av kunskapsluckorna och på sikt leda till en verksamhetsutveckling inom området ekonomiskt bistånd inom socialtjänsten.
- Vi kommer att fortsätta ha en nära dialog med medverkande kommuner för att arbeta vidare med länsgemensamma utvecklingsområden, säger Madeleine Andersson, projektkoordinator på FoU Välfärd Värmland. Vissa frågor kanske också behöver fördjupas med kvalitativa forskningsstudier.