”Jämställdhetsstatistiken inkluderar inte alla”
2019-02-13Det säger Clary Krekula, professor i sociologi, vid ýs universitet. Hon forskar om åldrande, jämställdhet och organisationer. Den 20 februari berättar hon om sin forskning i seminarieserien Möt en forskare, som är öppen för allmänheten.
- När vi pratar om äldre pratar vi ofta om äldreomsorg, inget mer, men åldrande är mycket mer. Jag skulle gärna se att äldreomsorg är en del av äldrepolitiken, men inte allt, säger Clary Krekula.
Hon forskar om ålder och vilka föreställningar som finns, om vad som passar sig och inte passar sig. Just nu handlar det mycket om ålder i organisationer.
- Hur länge ska man arbeta? Hur fungerar det att starta företag efter 50? Det är frågor som jag ställer mig. 20 procent av befolkningen är 65 år eller äldre, men bara två procent av ledamöterna i Sveriges riksdag ingår i den gruppen.
Risk för inaktuell statistik
Jämställdhetspolitiken beskrivs ofta som en del av den nationella identiteten, men äldre är inte inkluderade i jämställdhetsstatistiken. Huvuddelen av statistiken som mäter jämställdhet stannar vid 65 års ålder.
- Det är förmodligen för att det är så länge man har jobbat. Men om jämställdhetsstatistiken exkluderar en del av befolkningen riskerar vi att hela statistiken är inaktuell, eftersom den inte inkluderar alla.
Clary Krekula pratar om ”Jakten på en hållbar äldrepolitik: om värdiga pensioner och jämställdhet bland äldre” i studieverkstaden i universitetsbiblioteket onsdagen den 20 februari klockan 12.00-12.45. Seminariet ingår i serien Möt en forskare.
Möt en forskare våren 2019
Möjlighet att lära, även för elever med särskild begåvning
Tid: Onsdag 20 mars, klockan 12.00-12.45
Plats: Studieverkstaden, universitetsbiblioteket (en trappa upp)
Elisabet Mellroth, doktor i pedagogiskt arbete
Do gender pronouns matter?
Tid: Tisdag 9 april, klockan 12.00-12.45
Plats: Studieverkstaden, universitetsbiblioteket (en trappa upp)
Wibke Straube, lektor i genusvetenskap
"Och då sa han…”: Samtalets vetenskap och varför vi pratar om vad andra säger
Tid: Torsdag 9 maj, klockan 12.00-12.45
Plats: Studieverkstaden, universitetsbiblioteket (en trappa upp)
Erica Sandlund, docent i engelska
Seminarieserien Möte en forskare är öppen för alla. Ingen föranmälan krävs.
Möt en forskare