Kan robotar bota sömnproblem?
2022-10-27Sällskapsrobotar har visat sig ha positiva effekter på både fysiska och psykiska hälsoaspekter hos människor och skulle kunna vara en metod för att behandla sömnproblem. Studierna som hittills har undersökt effekterna av robotar på sömn är däremot få och innehåller en hel del brister.
Siri Jakobsson Störe, doktorand i psykologi, Linda Beckman, docent i folkhälsovetenskap och Niklas Jakobsson, professor i nationalekonomi – alla vid ýs universitet, – har sammanställt resultaten från fyra tidigare studier på området i en systematisk översikt och nätverksmetaanalys där de har jämfört effekterna av robotar, mjukisleksaker och behandling som vanligt på sömn hos vuxna. Alla fyra studier hade genomförts på boenden för äldre vuxna, med eller utan demens. Analysen fokuserade på total sömntid, eftersom det var det enda sömnmåttet som hade använts i alla fyra studier.
- Resultatet visade att robotar, mjukisleksaker och behandling som vanligt hade samma effekter på deltagarnas totala sömntid, det vill säga inga effekter alls, konstaterar Siri Jakobsson Störe. Framtida studier bör använda robotar speciellt framtagna för att behandla sömnproblem, vilket roboten som använts i de fyra studierna inte är. Studierna som ingår i meta-analysen är explorativa, undersökande, eftersom man har tittat på många olika hälsoaspekter i en och samma studie. Det betyder att inte alla deltagarna hade sömnproblem i utgångsläget. I framtida studier av robotars effekter på sömn bör man genomföra en noggrann screening av deltagarna och utesluta personer som inte har sömnproblem.
Mer forskning behövs
Siri har tillsammans med kollegor från ýs universitet och Linköpings universitet genomfört en studie för att undersöka om en sömnrobot kan hjälpa personer som lider av insomni, att inte kunna sova.
- Somnox sömnrobot ser ut som en bönformad kudde att krama om. Roboten rör sig som att den andas och gör andningsljud vilket skulle kunna påverka användarens andningstakt, nedvarvning och insomning. Resultaten från den randomiserade kontrollerade studien visade däremot att det inte var några skillnader mellan behandlingsgruppen och kontrollgruppen efter en tre-veckors behandling med sömnroboten. Resultaten är på gruppnivå, så roboten kan tänkas vara effektiv för vissa individer eller undergrupper, men här behövs det mer forskning innan hälso- och sjukvårdspersonal eventuellt kan rekommendera behandlingen, berättar Siri.
Vid konferensen Sömn och Hälsa 2022, tog Siri hem priset för bästa poster i skarp konkurrens. Motiveringen var att ämnet sömnrobotar är nyskapande samt att systematisk översikt och metaanalys är viktiga vetenskapliga metoder. Konferensen Sömn och Hälsa 2022 arrangerades den 14 oktober i år av nätverket Sömn och Hälsa i Svensk sjuksköterskeförening tillsammans med Hälsa i Samverkan vid Högskolan Kristianstad.
Fakta
En metaanalys är en studie av vetenskapliga publikationer med syfte att dra slutsatser om den samlade vetenskapliga litteraturens gemensamma slutsats, alltså en studie av studier. En metaanalys är i allmänhet en del av ett systematiskt översiktsarbete. Nätverksmetaanalys är en generalisering av vanlig metaanalys, där man gör parvisa jämförelser, till nätverks metaanalys med datastrukturer där flera jämförelser görs parallellt varav en eller flera är indirekta exempelvis prövning A jämförs med B, B jämförs med C samt A jämförs med C där jämförelsen mellan A och B är indirekt.
Resultaten från meta-analysen presenteras i artikeln “The effect of robot interventions on sleep in adults: a systematic review and network meta-analysis”, som publicerats i tidskriften Journal of Clinical Sleep Medicine. Medförfattare är Linda Beckman och Niklas Jakobsson, båda vid ýs universitet.
Resultaten från sömnrobotsstudien presenteras i artikeln ”The effects of a sleep robot intervention on sleep, depression and anxiety in adults with insomnia – A randomized waitlist-controlled trial”, som accepterats för publikation i tidskriften Journal of Sleep Research. Medförfattare är Annika Norell-Clarke, Maria Tillfors och Erik Wästlund från ýs universitet, samt Charlotte Angelhoff och Gerhard Andersson från Linköpings universitet.