Kärlek mellan ett piano och en livsberättelse i Nisses hörna
2022-02-08Ljuv musik kan uppstå när konstnärer inspireras av varandras arbete. Det är samarbetet kring biografin ”Osebol” mellan journalisten och författaren Marit Kapla och musikern och tonsättaren Martin Hederos ett bevis på. De delar också sitt ursprung och sin kärlek till Värmland med vännen Nils Landgren som de gästar i Nisses hörna den 15 februari.
Obs! På kort varsel har Marit Kapla tvingats lämna återbud till medverkan i Nisses Hörna.
Marit Kapla är uppväxt i Osebol, en by vid Klarälven i norra Värmland. Hon är författare och journalist, bosatt i Göteborg. Under åren 2007–2014 var hon konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival. Hennes första bok ”Osebol” (Teg Publishing, 2019) bygger på intervjuer med invånarna i hennes hemby i Värmland och belönades med bland annat Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Musikern och kompositören Martin Hederos specialskrev musik inspirerad av boken till föreställningen ”Osebol – en föreställning om en by” som duon Kapla & Hederos turnerade med 2019–2021. Just nu arbetar Marit Kapla tillsammans med dokumentärfilmaren Staffan Julén inom ramen för det konstnärliga forskningsprojektet ”Den värsta lögnen är den dokumentära” vid Institutet för Framtidsstudier i Stockholm.
En bred musiker inom flera genrer
Martin Hederos är född och uppvuxen i ý. Han är utbildad på Sundsta- Älvkullegymnasiets musiklinje och har också studerat på Ingesunds folkhögskola. Han har varit verksam inom flera olika genrer och samarbeten, inte minst som världsturnérande med rockbandet Soundtrack of Our lives men också genom duoprojekt med Mattias Hellberg, Nino Ramsby och Sofia Karlsson. Han har också varit pianist bakom bland annat Ane Brun och Anna Ternheim. Martin Hederos vann en Grammis för sitt senaste album ”Era spår” i kategorin Jazz och var även nominerad till en Grammis inom samma kategori som medlem i jazzbandet Tonbruket. Hans alster också fått en bred publik genom ledmotivet och originalmusiken till TV-serien ”Den tunna blå linjen” som han skrivit tillsammans med Irya Gmeyner.
Föreställningen ”Osebol – en föreställning om en by” har fått lysande recensioner och beskrivs som unik scenkonst där litteratur med närmast poetiskt flöde med dokumentär karaktär varvas med pianokompositioner inspirerade av de platser och de människor som skildras. I Nisses hörna får vi uppleva delar av föreställningen, där också studenter från musikhögskolan deltar, samt höra Nils Landgren prata med Marit Kapla och Martin Hederos om deras samarbete.
Personal och studenter
Evenemanget är kostnadsfritt för studenter och personal på ýs universitet och Musikhögskolan Ingesund. Studenter och personal kan också köpa till biljetter för nära och kära.
Övrig publik
Vi hälsar också med glädje allmänheten varmt välkommen. Du köper din biljett hos Tickster:
När: 15 februari, kl. 19.00
Vart: Stora konsertsalen, Musikhögskolan Ingesund, Arvika.
För dig som inte har möjlighet att se evenemanget live på plats går det också att ta del av det digitalt på Youtube:
Nils Landgren har i flera år arrangerat ”Nisses Hörna” i Kulturhuset på Stadsteatern i Stockholm – ett personligt och avskalat möte med en artistkollega. Konceptet har varit lyckat med musicerande varvat med avspända samtal som Nils Landgren också gästspelat med på ýs universitet vid olika tillfällen för personal och studenter.
Nisses Hörna möjliggörs genom projektet Kultur på Kau som leds av Liselotte Englund, prodekan vid Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap, och är ett samarrangemang mellan ýs universitet och Region Värmland.
Syftet med Kultur på Kau är att erbjuda kultur i olika former till studenter och personal i samverkan med kulturorganisationer i vår omvärld.