ýforskare i ny bok om zombier
2020-09-30"Zombier, zombier, zombier - eller Omgiven av odöda" består av nio populärvetenskapliga artiklar som behandlar zombier och zombiescenarion ur olika perspektiv. Bland författarna finns två forskare från ýs universitet: Eva Kingsepp, medie-och kommunikationsvetenskap och Fredrik Hoppstadius, kulturgeografi.
Det går knappast att missa hur zombien har ökat i popularitet de senaste decennierna. De finns i reklamfilmer, som sexleksaker, i sketcher om sossezombier, lunchboxar, ryggsäckar, träningsredskap och inte minst genom tv-serien "The Walking Dead". Zombien har tydligt lämnat det subkulturella, invaderat den bredare kulturen och nu även akademin.
Antologin "Zombier, zombier, zombier - eller Omgiven av odöda" tar sig an zombien ur olika perspektiv: Hur kan vi förstå det växande intresset för zombier? Vad säger det om vår samtid? Vad finns det för nordiska förlagor till zombien? Vilka verkliga smittor skulle kunna orsaka zombieliknande sjukdomar? Hur kan zombien tolkas politiskt?
- Boken riktar sig till alla som är intresserade av zombier - och det är många som är zombienördar idag, oavsett bakgrund, yrke och ålder, säger Eva Kingsepp, en av bokens tre redaktörer och som även skrivit ett av kapitlen.
Nazizombier - zombievärldens värstingar
Eva Kingsepps intresse för zombier har växt fram ur hennes forskning om hur nazismen skildras i dagens populärkultur. Hon har skrivit kapitlet "Nazizombier! Finns det hopp för mänskligheten?" i antologin.
- Nazizombier hör till de mer bisarra figurerna. Från början förekom de i ett fåtal obskyra b-filmer,, men hör numera till "mainstream" i och med populära dataspel som till exempel "Call of Duty". Det är en livskraftig figur som - i alla fall på film - skiljer sig åt från vanliga zombier. De är till exempel inte lika många - inga framvällande horder i köpcentra, utan är mer disciplinerade soldattyper, ofta med en stark och ondskefull ledare. Ofta är det vetenskapsmän som har utfört någon typ av experiment och därmed skapat nazizombien. Det är väldigt uppenbart att de fungerar som metaforer för Nazityskland och Förintelsen.
Hållbarhet och zombier?
Fredrik Hoppstadius drar paralleller mellan den dystopiska zombigenren och dagens utmaningar kring hållbarhet. Hur ska vi kunna undvika att världen på sikt går under?
- Zombieberättelser har allt sedan Romeros klassiska "Dawn of the Dead" från 1978 använts för att uttrycka kritik mot ett samhälle präglat av masskonsumtion, där horder av hjärndöda konsumenter bokstavligen förtär mänsklighetens möjligheter till överlevnad, säger Fredrik Hoppstadius och fortsätter:
- Genom att skriva populärvetenskapligt kan man nå en bredare publik och sprida viktig kunskap om aktuell forskning på ett mer lättillgängligt sätt. Det vi kan lära oss om hållbarhet genom att kolla på "The Walking Dead" kopplar till hur vi förstår förutsättningar i städer och på landsbygd, vikten av planering, och de förändringar som en ny och mer hållbar vardag innebär. Men den viktigaste insikten kommer från hur processen går till när handling kopplat till mänsklighetens överlevnad går från ”något vi borde göra” – till ”något vi måste göra”.
"Zombier, zombier, zombier - eller Omgiven av odöda" gavs ut den 23 september av Vertigo förlag. Författare är: Linda Flores Ohlson, Eva Kingsepp, Bo Eriksson, Mathias Wåg, Tommy Kuusela, Gabriela Mercado Narváez, Renita Sörensdotter, Tomas Bergström och Fredrik Hoppstadius. Förordet är skrivet av Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert och folkbildare på ABF. Han är också en av bokens redaktörer, tillsammans med Eva Kingsepp och Linda Flores Ohlson.