¹û¶³´«Ã½s universitet bidrar till en ny, modern socialtjänstlag
2020-09-04I dagarna överlämnades slutbetänkandet till ny socialtjänstlag till socialminister Lena Hallengren. Ett av de nya lagförslagen rör jämställdhet som mÃ¥l. Birgitta Svensson, lektor i socialt arbete och vetenskaplig ledare för FoU Välfärd Värmland vid ¹û¶³´«Ã½s universitet, fick i vintras utredningens uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag om jämställdhet inom socialtjänsten och som nu används för att motivera en lagändring.
Då socialtjänstlagen kom till i början av 1980-talet, rådde det inte så stor debatt kring jämställdhet som det gör idag. Idag finns det också mer kunskap kring jämställdhetsfrågor och det blev därför viktigt att utreda om och i så fall på vilket sätt ett jämställdhetsperspektiv kan lyftas fram i den nya socialtjänstlagen.
Birgitta Svenssons uppdrag har bestått i att beskriva kunskapsläget och att analysera hur jämställdhet kan tolkas i socialtjänstlagen när det gäller socialtjänstens bemötande och insatser. Sammanställningen rör områdena barn och unga, missbruk och beroende, funktionsnedsättning, mäns våld mot kvinnor samt äldreomsorg. Utifrån Birgittas underlag föreslår utredningen en lagändring som understödjer tillgången till en jämställd socialtjänst och som uppmärksammar omotiverade skillnader i tillgång till insatser och så kallad genusbias vid bemötande och bedömning.
- Det känns hedrande att få bidra så konkret i en viktig och omfattande statlig utredning. Jag gick på lågstadiet när den första socialtjänstlagen kom, så denna möjlighet lär nog inte dyka upp igen under mitt yrkesliv. Jag blev tillfrågad om uppdraget eftersom jag 2017 – 2018 genomförde den första studien i Sverige om hur omotiverade skillnader inom socialtjänsten kan definieras och analyseras. Studien genomförde jag på uppdrag av Myndigheten för vård och omsorgsanalys och resultatet uppmärksammades av bland annat Socialstyrelsen och jämställdhetsministern.
Jämställd, kunskapsbaserad och lätt tillgänglig socialtjänst
Målet kring jämställdhet innebär en ändring av socialtjänstlagens portalparagraf. Det nya lagförslaget innebär att socialtjänsten ska ha ett tydligare jämställdhetsperspektiv och främja människors jämställda levnadsvillkor. Övriga förslag på mer övergripande lagändringar handlar om förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst, kunskapsbaserad socialtjänst och möjligheten att tillhandahålla insatser utan föregående behovsprövning.
- Socialtjänstlagen moderniseras och flera förslag, om de går igenom, kommer också att få betydelse för socionomprogrammet och för forskningsinriktningen vid landets FoU-miljöer.
Under en presskonferens i slutet av augusti presenterade regeringens särskilda utredare Margareta Winberg några av de nya lagförslagen. Hon överlämnade slutbetänkandet till socialminister Lena Hallengren och hänvisade i sin redovisning även till Birgitta Svenssons underlag.