ýs universitet på Bokmässan i Göteborg
2022-09-05Bokmässan i Göteborg är tillbaka. Den 22-25 september fylls Svenska Mässan av internationella och nationella författare och en kunskapstörstande och bokälskande publik. I år deltar ýs universitet som en av arrangörerna på Forskartorget. Forskare på plats är Helene Williams, Fredrik Wikström, Malin Rönnblom och Andreas Öjehag.
Forskartorget har funnits på bokmässan i Göteborg under flera år. Tillsammans med bland andra universitet, högskolor, stiftelser, myndigheter, företag, bokförlag och organisationer presenteras här ett populärvetenskapligt program. I år deltar ýs universitet med två programpunkter:
Stoppa matsvinnet! – en förpackad lösning
22 september kl 14.50–15.05
En tiondel av den mänskliga klimatpåverkan beror på mat som slängs. Helén Williams och Fredrik Wikström samtalar om varför mat slängs och vad konsumenter, företag och myndigheter bör tänka på om vi ska kunna halvera matsvinnet. När är det miljömässigt motiverat med små förpackningar och vilka förpackningar borde bort? Helén Williams är docent i miljö- och energisystem och Fredrik Wikström är professor miljö- och energisystem, båda är verksamma vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid ýs universitet.
- Jag vill att fler ska förstå förpackningens roll för att minska matsvinnet och att förpackningens utformning påverkar oss mer än vi tror – på gott och ont! säger Fredrik Wikström.
Trängd demokrati
25 september kl. 12.30–13.00
Under de senaste trettio åren har styrningen av offentlig politik i Sverige genomgått genomgripande förändringar som successivt förvandlat politik till marknad. Genom konkreta exempel från politikens vardag synliggör boken Trängd demokrati den nyliberala styrningens destruktiva konsekvenser för demokratin. Här deltar forskarna Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap och Andreas Öjehag Pettersson, lektor i statsvetenskap vid ýs universitet. Medverkar gör även Kerstin Alnebratt, förvaltningschef, Västra Götalandsregionen, Jörgen Johansson, docent i statsvetenskap, Förvaltningshögskolan i Göteborg, Maud Eduards, professor emerita, Stockholms universitet.
- Att vår demokrati inte är någon självklarhet är något som vi allt för ofta påmints om de senaste åren. Vi är glada över möjligheten att lyfta fram hur ”marknadiseringen” av det offentliga också är en central pusselbit för att förstå den utvecklingen, säger Malin Rönnblom.
Fler forskare från ýs universitet deltar
På bokmässan kommer fler forskare från ýs universitet att synas och sprida sin forskning. På Forskartorget deltar Peter Olausson, lektor i historia, och berättar om ”Brevet – Ögonblickets rader från pergament till e-post” (arrangör: Gidlunds förlag). Även Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskap och pedagogiskt arbete, finns med på Forskartorget. Hon presenterar tillsammans med Anna Nordenstam från Göteborgs universitet, en studie om lättläst skönlitteratur för unga under rubriken ”Lättläst – Bokmarknad, ungdomslitteratur, skola” (arrangör: Gidlunds förlag).
Inom mässans ”Skolspåret” deltar Tobias Hübinette, docent i interkulturell pedagogik, i seminariet ”Den färgblinda skolan – om ras och vithet i svensk utbildning”. Seminariet bygger på den lärobok som han har givit ut i år tillsammans med Catrin Lundström, biträdande professor i etnicitet och migration vid Linköpings universitet.
•
•