Körsverige kartlagt i ny forskning från ýs universitet
2024-10-02Körsång är ett geografiskt välspritt fenomen i Sverige. Trots det har området varit relativt outforskat. Tills nu. Per Göransson, nybliven doktor i kulturgeografi vid ýs universitet, har forskat i ämnet.
Körer har länge varit en populär kulturaktivitet i Sverige. Fenomenet körsång är särskilt intressant då det uppskattas att cirka 600 000 personer (6 procent av Sveriges befolkning) sjunger i kör. Körerna finns både i små byar och i städer vilket gör körsång till ett geografiskt välspritt fenomen i Sverige. Per Göransson har fokuserat på de svenska körernas geografier.
– Körer är en betydelsefull kulturaktivitet i hela Sverige, vilket både antalet körsångare och deras geografiska spridning i både städer och små samhällen tydligt visar på, säger Per Göransson.
Per Göranssons forskning visar att det finns olika geografiska mönster hos de svenska körerna.
– Jag såg exempelvis att antalet körer inom Svenska kyrkan i en kommun inte korrelerade med medlemsantalet i Svenska kyrkan för en kommun, säger Per Göransson.
Exempel som stack ut hos Svenska kyrkan är de norrländska kommunerna Sorsele och Malå samt Ydre i Östergötland med högt antal körmedlemmar sett utifrån befolkningsmängd. Körer i det sekulära Sveriges körförbund visade en jämn fördelning av religiösa och sekulära aktiviteter i både små byar och städer. Sedan fortsätter analysen utifrån den ofta vedertagna bilden av det rurala som mer traditionell och religiös och staden som mer modern och sekulär. Utifrån resultat i Per Göranssons studie kan bilden av rurala körer som entydigt traditionella och religiösa, samt de urbana som entydigt moderna och sekulära, nyanseras då detta mönster inte återfanns.
En tredje del i Per Göranssons forskning berör betydelsen av livsåskådningar i Sverige.
– Resultaten pekar på att körverksamheter kan vara delvis sakrala och delvis sekulära då de inte tydligt kategoriseras som endera, förklarar Per Göransson.
Det framkommer i Per Göranssons forskning att körverksamhet inte entydigt placerar sig inom det ena eller det andra, vilket tolkas som att körsång är postsekulär – en blandning av religiösa och sekulära uttryck.
– Min slutsats illustrerar på så sätt hur religion och sekulära aktiviteter, som körsång, samsas i Sverige vilket ofta kallas ett av världens mest sekulariserade länder.
Som ett led i att förmedla studiens tematik och resultat har Per och körsångaren Sofia Hallerbäck skrivit en ny text till det klassiska körverket ”Bort allt vad oro gör" av Carl Michael Bellman. Den nyskrivna texten i till Bellmans klassiska sångverk från 1700-talet symboliserar avhandlingens tema kring mötet mellan det traditionella och det moderna i Sveriges körverksamheter.