Kultur på Kau – det här är på gång
2021-09-20Hösten är här och det är snart dags att återigen få möjlighet att uppleva kultur i olika former genom Kultur på Kau, vårt nav för kulturella uttryck, i form av konst, musik, dans, litteratur, föreläsningar med mera . På torsdag morgon den 23 september är alla välkomna att starta dagen med en Digital kulturmorgon – och många fler aktiviteter väntar!
Kultur på Kau är en verksamhet som erbjuder aktiviteter för medarbetare, studenter och omvärld, med målet att skapa en attraktiv och öppen miljö genom att ta tillvara den dynamiska och inkluderande kraft som konst och kultur kan ge. Liselotte Englund är prodekan vid HS-fakulteten och ordförande för arbetsgruppen som består av representanter från olika delar av universitetet samt Studentkåren.
- Vi vill skapa upplevelser, mervärden och möten mellan människor genom olika slags kulturupplevelser. Dels genom att sprida våra kulturuttryck och vår forskning externt, dels genom att erbjuda arrangemang för vår personal – ibland också genom att bjuda in spännande utövare inom olika konstformer, säger Liselotte.
Digitala kulturmorgnar
Under pandemin föddes idén att ha digitala kulturmorgnar och konceptet lever vidare under hösten, eftersom det har varit ett mycket uppskattat sätt att starta dagen på. Vid höstens första kulturmorgon kommer forskarna Linda Ryan Bengtsson och Jenny Karlsson berätta om hur musikbranschen har upplevt pandemin. Rubriken för föreläsningen är ”Från desperation till innovation” och forskningen har skett genom projektet MECO (Music Ecosystems Inner Scandinavia) som drivs här från ýs universitet. Höstens övriga kulturmorgnar kommer handla om musikens koppling till språk och dialekter, med doktoranden och lektorn i följt, Ann Elkjär (MHI), och om att skriva en värmländsk litteraturhistoria, med litteraturdocenterna Helene Blomqvist och Sofia Wijkmark.
Höstsalong och Nisses Hörna
Kultur på Kau samverkar med olika aktörer både inom och utanför universitetet och en av dessa är universitets egen konstförening. Den arrangerar en visning av Höstsalongen på Kristinehamns konstmuseum den 7 oktober. Ett annat mycket omtyckt arrangemang är Nisses hörna, då vår hedersdoktor Nisse Landgren spelar tillsammans med studenter från Musikhögskolan Ingesund och även bjuder in prominenta gäster. Nisses hörna flyttade från Aula Magna till Stora konsertsalen på Ingesund under pandemin och blev ett livestreamat event, vilket det blir även nästa gång, en kväll i oktober.
- Det är lyxigt att vi är ett universitet med en musikhögskola, säger Liselotte Englund. Vi jobbar stadigt på att öka kännedom och exponering av Ingesund – både internt och externt. Vi har spännande musikutbildningar, fantastiska musiker och lärare samt en växande andel konstnärlig och forskning och utveckling.
Utökad samverkan med Region Värmland
Under året har Kultur på Kau stärkt och utökat samarbetet med Region Värmlands Kulturavdelning, vilket bland annat lett till att regionen under året blivit en betydande medfinansiär av såväl digitala kulturmorgnar som Nisses Hörna. ýs universitet har genom Kultur på Kau också varit remissinstans för den kommande värmländska regionala kulturplanen, där det är viktigt att betona de styrkor vårt lärosäte har inom kulturområdet. Inte minst förstås genom Musikhögskolan Ingesund, men också genom många andra samverkansytor.
- Vi ser framför oss ett ännu mer utvecklat samarbete med Region Värmland och andra regionala kulturaktörer framöver, inte minst nu när kultur- och arbetsliv återgår till mer analog form. Bland annat vill vi återuppta diskussioner som fördes vid en workshop för några år sedan, om hur flödet av kompetens kan öka mellan oss och olika kulturaktörer i Värmland.
Sammankonst – kultursamarbete mellan flera discipliner
En annan viktig tradition på ýs universitet är arrangemanget Eldkonst som i år fått projektnamnet Sammankonst, eftersom det denna termin inte blir någon eldshow på Sandgrundsudden utan istället en livestreamad show, även den från sänd från Musikhögskolan Ingesund. HS-fakulteten är värd för projektet som går ut på att studenter inom innovation och design, dans, konst och bild samt musikproduktion skapar en gemensam upplevelse, vilken examineras i ett antal olika ämneskurser. Planen är också att under hösten dela bilder och klipp från arbetsprocesserna via social medier. I år är temat ”Det nya gamla” och studenterna får skapa sittmöbler, dans och musik utifrån begrepp som återanvändning och hållbarhet. Slutredovisningen sker i form av ett arrangemang som går av stapeln den 15 januari, då höstterminen tar slut.
Fler kulturella upplevelser att se fram emot
Övrigt att vänta under hösten är en föreställning med dans, musik och dramatik i samverkan mellan Kultur på Kau, Universitetskyrkan och Studenthälsan. Dessutom vernissage av en fotoutställning med bilder av framlidne fotografen Lars Tunbjörk som för drygt 20 år sedan dokumenterade övergången från Högskolan i ý till ýs universitet.
- Jag välkomnar alla att följa Kultur på Kau:s egen sida via Inslaget, där man kan hitta alla våra aktiviteter i ett särskilt kulturkalendarium, säger Liselotte Englund. Vi hoppas få möta många kollegor på våra aktiviteter och tar tacksamt emot önskemål och förslag till framtida kulturverksamheter och arrangemang.