Kunskap som förändrar på Handelshögskolans dag
2013-10-25"Kunskap som förändrar" var temat när studenter, företrädare för arbetslivet och lärare samlades på Handelshögskolans dag 2013. Årets gäst var Thomas Bodström, advokat, författare, tidigare justitieminister - och en mycket populär talare.
Carin Lindskog, projektledning och Johan Quist, CTF, Centrum för tjänsteforskning, lotsade gästerna genom programpunkterna. Först ut var Berndt Andersson, prefekt, som välkomnade de omkring 300 gästerna och gav en inblick i Handelshögskolans verksamhet. Idag studerar cirka 2000 studenter inom olika utbildningar - alla med den gemensamma nämnaren ekonomi.
Tre forskare gav sedan sin bild av hur forskning förändrar - i vardagen och på sikt. Marie-Therese Christiansson, informatik, Anders Gustafsson CTF, Centrum för tjänsteforskning och Ann Bergman, arbetsvetenskap, gav alla smakprov på hur forskningen inom just deras område påverkar. Från hur en kommun kan jobba med effektivare processer till hur vi konsumenter tänker när vi är på jakt efter mjölken i matbutiken och över till hur arbetslivets organisering kan göra vardagspusslet enklare - eller svårare.
- Att forska verkar så himla kul, tyckte Thomas Bodström i det efterkommande panelsamtalet. Inom juridiken är vi som regel dåliga på att ta tillvara olika forskningsresultat, som till exempel kopplingen mellan brott och straff.
Tillrättalagt eller verklighet?
Och visst hittade panelen likheter mellan politikerns roll och forskarens. Hur tillrättalagd är verkligheten när politiker och forskare gör nedslag i verkligheten?
- Det var rena "rulltårte-vardagen" som jag möttes av, menade Thomas Bodström, som gärna sett mer verklighet när han som justitieminister besökte till exempel landets häkten. Han slog ett slag för möjligheten att kombinera en aktiv yrkesroll med politikerns uppdrag - något som han under sin tid som riksdagsledamot ofta blev kritiserad för.
Forskare rör sig ofta mellan akademi och olika miljöer till exempel arbetsplatser". Får de se den tillrättalagda versionen och vad händer i så fall med forskningen?
- Som forskare rör jag mig ofta ute hos företag och min erfarenhet är att det är just verkligheten vi får se. Det är sällan jag får känslan av att det är särskilt tillrättalagt, berättade Anders Gustafsson, som i sin forskning iakttar såväl kunder som butiksledning vad gäller skyltning, beteenden och förpackningsdesign.
- Ofta är min forskarvardag baserad på ett gemensamt intresse av kunskapsutveckling, där båda parter vinner på att den blir av så hög kvalitet som möjligt. I mitt fall går det till exempel inte att samproducera metoder för processorienterad verksamhetsutveckling om inte vardagen och de som ska använda dessa ingår i utvecklingen, menade Marie-Therese Christiansson.
Efter mingel och fika var det dags för Thomas Bodström att äga scenen. Och under en timme gav han gästerna en inblick i framgångar och motgångar, inom fotbollen, i juridikens, politikens och författarens främsta verktyg - språket samt en hel del personliga reflektioner kring mediebilder och vikten av att värna familjens integritet. Och kanske, kanske kan han tänka sig att återvända till politikens rampljus någon gång framöver.