Ledningen har ordet: Internationella studenter och kompetensförsörjning
2024-02-14Det senaste tio åren har relativt stora grupper kommit ut på arbetsmarknaden. Samtidigt har de flesta samhällssektorer pekat på omfattande kompetensförsörjningsbehov under perioden. De kommande tio åren förväntas bli betydligt kärvare och konkurrensen om arbetskraften kommer att öka.
Denna utveckling kommer sannolikt att avspeglas även i efterfrågan på högre utbildning, där vi kan förvänta oss en större konkurrens om våra studenter. Här tror vi att internationella studenter kan spela en viktig roll, ur ett lite snävare perspektiv för att bidra till att fylla våra platser på universitet och ur ett bredare perspektiv som ett sätt att medverka till kompetensförsörjningen i vår region, nationellt och internationellt. Under våren pågår ett utvecklingsprojekt där vi tittar på förutsättningarna för att öka antalet utomeuropeiska studenter, som också går under benämningen free movers.
De utomeuropeiska studenterna har inte varit i fokus hos oss sedan 2011, då vi hade ganska stora grupper och många kan vittna om de utmaningar som vi stod inför då. Inför HT23 hade vi 13 utomeuropeiska studenter, ojämnt fördelade på de 13 program som idag erbjuds på engelska. För närvarande genomför vi intervjuer med programledare och internationella studenter samt analyserar sökmönster hos oss och andra lärosäten. I mars återkopplar vi de tentativa resultaten i workshopformat och i slutet av juni ska erfarenheterna samlas i en rapport om vad som krävs om vi ska göra en satsning på utomeuropeiska studenter.
Den fortsatta vägen framåt är sedan tänkt att ske via en pilotomgång med tre till fem program som ges extra resurser och stöd för att utveckla verksamheten kommande år. Ett engagemang från näringsliv och offentlig sektor är viktigt för att en sådan satsning ska lyckas och under april har vi bjudit in företrädare för näringslivsklustren tillsammans med Region Värmland, kommuner, Handelskammaren och andra intressenter för att informera om projektet och diskutera hur de kan bidra.
Eunice är ytterligare ett verktyg för att arbeta med internationalisering av vår utbildning och övrig verksamhet och under läsåret presenterar vi Eunice i en bred ansats om hur man kan bidra och ta del av de tio medverkande lärosätenas utbud på olika sätt. Parallellt med dessa projekt arbetar vi med en uppdatering av handlingsplanen för internationalisering som sträcker sig över perioden 2024-2027 och som kommer att omfatta båda dessa initiativ.
Med detta sagt så vill jag också peka på alla andra positiva effekter som kan uppnås genom ökad internationalisering i form av kvalitetshöjning av såväl utbildning och forskning som stödfunktioner, ökad multikulturell förståelse och bildning.