Ledningen har ordet: Vår resa med Generativ AI
2024-03-27Mitt inlägg i januari 2023 handlade om lanseringen av ChatGPT som fick stor uppmärksamhet vid premiären några månader tidigare. Jag efterfrågade dialog om hur artificiell intelligens som genererar innehåll och data kan fungera i vår verksamhet. Nu ett år senare ser jag att vi har startat vår resa med generativ AI.
Ett tydligt tecken på att resan har börjat är vår vägledning som vänder sig till lärare och studenter med syfte att uppmuntra och stödja användning av generativ AI på ett ansvarsfullt och ändamålsenligt sätt. Ett annat är lanseringen av Microsoft Copilot, ett risk- och sårbarhetstestat verktyg, som är fritt tillgängligt för användning av alla vid vårt lärosäte. Biblioteket erbjuder numera drop-in stöd för studenter och testar och utvärderar olika generativa AI-verktyg. Universitetspedagogiska enheten har lanserat en serie utbildningsaktiviteter med fokus på ”Användningen av Copilot som en personlig assistent” och ”Chat-GPT & AI: Akademisk integration”.
Akademisk integration och AI är något nytt för mig. Men enkelt handlar det om hur generativ AI kan integreras och tillämpas inom akademiska miljöer. Det kan handla om att förbättra kvaliteten i utbildning och undervisning, ändamålsenlig administration, eller höjd forskningskapacitet. Spännande områden var för sig, med potential att förändra våra arbetsmetoder. Baksidan är ett antal risker som måste hanteras ansvarsfullt med fokus på etiska och juridiska aspekter.
För att fortsätta vår resa vill jag uppmuntra till fortsatt användning, men också reflektion och diskussion. Själv försöker jag tänka på Copilot som min assistent. En assistent som kan svara på frågor, sammanfatta text, bolla idéer, hitta relevant information och översätta text. För att utveckla mitt användande försöker jag integrera assistenten i mitt arbete. Resultatet är timmar som jag jobbar med assistenten varje vecka. Min uppfattning är att tiden vi lägger ned på att testa och öva kommer få betydelse för vilken riktning vår resa tar.
Generativ AI är inte bara ett verktyg utan flera. För närvarande har vi tillgång till assistenten Copilot och ju mer vi använder den, desto mer kommer vi att lära oss om dess styrkor och svagheter. Därför bör vi fortsätta utforska den nya assistenten: vilka uppgifter kan assistenten göra i ditt arbete? Vi bör också fortsätta utforska vilka värden som assistenten tillför: hjälper den dig att spara tid, att organisera arbetet eller bolla olika perspektiv? På samma sätt bör vi även utforska hur assistenten kan hjälpa våra kollegor, studenter och samverkanspartners: kan den bidra till ett öppet, ömsesidigt och demokratiskt utbyte genom att göra information mer tillgänglig och minska trösklar för deltagande? Slutligen bör vi fortsätta utforska risker och etiska svårigheter. Att använda assistenten ansvarsfullt innebär att vi inte ska skapa hinder eller förstärka fördomar i vår arbetsmiljö eller i samhället i stort.
Vi har tagit våra första stapplande steg på resan med generativ AI. Hur vi tar oss vidare beror på vår kunskap, kreativitet, mod och samarbetsförmåga. På resan bör vi hitta fler samarbetsformer samt arenor för erfarenhetsutbyte och samtal om generativ AI och akademisk integration.