Likabehandling av studenter
2003-02-21Om en student anser sig trakasserad har han eller hon möjlighet att anmäla detta till universitetet. Nu är det klart hur en sådan händelse ska utredas.
Den 1 mars 2002 började lagen om likabehandling av studenter att gälla. Syftet är att stärka studenternas ställning. Lagen gäller kränkande särbehanddling eller diskriminering på grund av kön, etnisk eller religiös tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder. En student som känner sig kränkt eller diskriminerad kan anmäla lärosätet till jämställdhetsombudsmannen (JämO), ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO), handikappsombudsmannen (HO) eller ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO)
Lagen gäller dessutom för de fall då studenter utsätts för trakasserier. I lagens mening innebär trakasserier ett uppträdande som kränker en students integritet om de har samband med hans eller hennes könstillhörighet, sexuella läggning, etniska tillhörighet eller funktionshinder.
Om universitetet får kännedom om att en student anser sig ha blivit trakasserad är universitetet skyldigt att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna. Följande gäller:
• Universitetet kan få en anmälan från en student eller så kan lärare eller anställda få kännedom om trakasserier.
• Misstanke om trakasserier skall anmälas till prefekt, avdelningschef eller till utredningsansvarig på studentservice, Thomas Bragefors.
• Utredning om trakasserier ska skyndsamt redovisas för ansvarskommittén för likabehandling
• Ordförande i kommittén fattar formellt beslut om vad som ska göras. Ett sådant beslut kan bestå i att ärendet avslutas eller att disciplinära åtgärder ska inledas. Om det sistnämnda anses motiverat skall sådana åtgärder handläggas av discinplinnämnd eller personalansvarsnämnd.
Utredningar rörande trakasseriärenden bygger på frivilligt deltagande av involverade parter och universitetet har inga rättsliga medel att tvinga någon att medverka. Dessa utredningar är inte omgärdade av sekretess utan följer, om inte särskilda skäl föreligger, offentlighetsprincipen. Utredningsarbetet kan komma att omfatta såväl anställda som studenter och besluten kan överklagas till överklagandenämnden för högskolan.
Universitetet skall upprätta en likabehandlingsplan med översikt över de åtgärder som behövs för att främja studenters lika rättigheter.
Utförligare information finns i pdf-format under rektorsbeslut,